Napoleonka je torta s niekoľkými vrstvami jemného cesta a neodolateľnou krémovou náplňou. Keď ju dáte do úst, budete mať pocit, že ste vo sne. Je jemná ako báseň a ak zavriete oči, budete sa cítiť ako v parížskej cukrárni. Pôvod tejto torty siaha až do druhej polovice XIX. storočia. Vo Francúzsku sa tento koláč nazýva „Tisíc vrstiev“ a v Anglicku ho nazývajú aj „Vanilková extáza“. Tento koláč s krémovou náplňou nie je zaťažujúci a pritom je absolútnym kráľom zákuskov!
6 vajec
600g hladkej múky
400g mascarpone
500g cukru
350g tvarohu
350ml mlieka
200g masla
1 PL škrobu
1 ČL sódy bikarbóny
2 PL octu
štipku soli do cesta
#1: Maslo izbovej teploty zmiešame s mascarpone.
#2: Rozbijeme si 4 vajcia a zmiešame ich s tvarohom a cukrom.
#3: Múku zmiešame s octom, sódou bikarbónou a pridáme zmes z tvarohu, vajec a 200g cukru. Toto cesto spracujeme, aby bolo konzistentné.
#4: Cesto si rozdelíme na 12 rovnakých kúskov, zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na jednu hodinu.
#5: Kým je cesto v chladničke, pripravíme si krém. Zmes masla a mascarpone pomocou mikrovlnky prihrejem tak, aby mala približne izbovú teplotu (alebo si zmes pripravte v predstihu a izbovú teplotu nadobudne sama). A opäť na chvíľu odložíme nabok.
#6: Pripravíme si hustý krém. Ohrejeme mlieko, zamiešame doň 2 vajcia, škrob, zvyšný cukor a miešame približne 10 minút, kým nám krém nezhustne.
#7: Maslo s mascarpone zohriate na izbovú teplotu za pomalého šľahania pridávame po lyžičkách do hustého krému. Šľaháme až pokiaľ nebudeme mať pocit, že krém je dostatočne vláčny a konzistenčne jemný.
#8: Z chladničky vyberieme cestá a začneme ich jedno po druhom na tenko vaľkať do tvaru kruhu. Najpohodlnejší spôsob, ako ich potom uskladniť je ukladať ich jedno na druhé a medzi ne si dávať papier na pečenie. Hrúbka cesta po vyváľaní by mala byť približne 2mm a priemer cesta približne 20cm.
#9: Každé cesto je potrebné piecť cca 10-15 minút pri teplote 180 stupňov.
#10: Na spodok torty ide prvé cesto, na ktoré rovnomerne natrieme krém. Takto budeme postupovať, až kým sa nám neminie všetko cesto a všetok krém. Vrchná vrstva torty je z krému, nie z cesta, takže si podľa toho rozdeľte aj množstvo krému, ktoré budete na cestá natierať.
#11: Navrstvenú tortu nijak nezdobíme, necháme ju na noc v chladničke a na druhý deň môžeme podávať.
(Monika), sovkusom.ru
Napoleonka vynikajúco chutí len pocukrovaná a s čerstvými jahodami so šľahačkou. Fantázii sa však medze nekladú a keď máte chuť na iné ovocie môžete si pridať podľa svojej chuti. Cukrári ju však zvyknú zdobiť buď nasekanými orechami, alebo osladenou opraženou strúhankou.
Tvarohové krémy vyrábané s mascarpone sú užasne jemné a chutia oveľa lepšie ako krémy z čistého tvarohu. Mascarpone je síce o niečo drahšie ako tvaroh, no vaše zákusky budú vďaka tejto prísade ako z cukrárne. Navyše je to tajný trik cukrárov. Aj tí namiesto tvarohu používajú do smotanových, tvarohových a krémových plniek mascarpone. Dobrú chuť!