Ak ste sa už neraz stretli s dilemou, akú tortu piecť mame, alebo manželovi k narodeninám a nakoniec ste neupiekli žiadnu, minimálne tento rok máte o problém postarané. Fantastická torta s mliečno kávovou príchuťou Latte macchiato vás chytí za srdce.
Latte macchiato je vynikajúca v tom, že je vhodná tak na oslavy, ako na firemné akcie, či svadby. Milujú ju najmä dospelí pre jej elegantnú chuť, ktorá nie je ani výrazne kávová, no zároveň ani výrazne mliečna. V tomto prípade absolútny ideál. A nie je ani náročná na prípravu.
Budeme potrebovať:
Na korpus
- 6 vajec
- 3 PL vody
- 1 balíček vanilkového cukru
- 180g práškového cukru
- 4 PL kakaa
- 150g hladkej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
Na krém
- 2 balíčky vanilkového pudingu
- 500ml mlieka
- 3 ČL instantnej kávy
- 80g práškového cukru
- 3 balíčky želatíny
- 800ml šľahačkovej smotany
- 4 balíčky vanilkového cukru
- trochu kakaa
- trochu mandľovej esencie
Na polevu
- 20g tortovej polevy
- 1 PL margarínu
Postup prípravy:
- Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Do bielkov dáme štipku soli, aby nám vznikla tvrdá pena a bielky riadne vyšľaháme. Do žĺtkov si pridáme 3 polievkové lyžice vody, cukor a vanilkový cukor a dobre premiešame. Pridáme múku, prášok do pečiva a kakao a vymiešame ručným šľahačom. Potom pridáme vyšľahané bielky, ktoré do cesta zamiešame už len ručne.
- Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom cca 28cm vyloženej papierom na pečenie a pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov cca 40-45 minút. Cesto pre istotu kontrolujeme špáradlom a keď sa nám naň nelepí, vytiahneme ho z rúry von a po vychladení prekrojíme tak, aby nám vznikli 3 rovnako hrubé okrúhle korpusy.
- Kým sa cesto upečie, pripravíme si krém. Uvaríme si puding a necháme ho dobre vychladiť. Medzitým si vyšľaháme tuhú šľahačku. Obe veci spolu zmiešame a pridáme cukor. Šľaháme, aby nám vznikol jemný krém.
- Medzitým si pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Necháme ju mierne vychladnúť a zmiešame s pudingovo smotanovým krémom. Krém si rozdelíme do dvoch misiek. Do jednej polovice nakvapkáme pár kvapiek mandľovej esencie. Do druhej polovice pridáme kávu a trochu kakaa, aby bol krém jemne hnedastý. Tento krém ochutnávame, aby nebol príliš výrazne kávový.
- Pripravíme si vychladené a prerezané korpusy a začneme ich plniť krémom. Na spodný korpus dáme bledší vanilkový krém, na stredný korpus dáme kávový krém a prikryjeme do vrchnou časťou tortového korpusu.
- Na záver si uvaríme tortovú polevu spolu s margarínom a potrieme ňou celý povrch torty. Dáme zatuhnúť do chladničky aspoň na hodiny, ideálne však na celú noc. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), nosalty.hu