Mnoho žien je aj v týchto sviatočných dňoch na diétach. Zakazujete si koláčiky, čo doniesla kolegyňa a namiesto troch punčov si dáte len jeden. Čo ale robiť na Štedrí deň, kedy je na stole majonézový šalát, vyprážaná ryba a rôzne iné dobroty? Pečivo, majonéza a sladkosti sa predsa v jedálničku nesmú zjaviť. Veľa žien sa týchto prísnych pravidiel drží až do štedrovečernej večere. V ten okamih mnohé podľahnú kúzlu majonézového šalátu. Sviatky si treba užiť, to je pravda, no ak predsa len hľadáte zdravšie alternatívy, vyskúšajte jeden z týchto receptov. A ak nie na Štedrí deň, vyskúšať ich môžete aj na Silvestra.
Ilustračná foto: unsplash/ Anna Pelzer
Jednoduchý šalát s granátovým jablkom a kuracím mäsom
Budeme potrebovať:
2 väčšie kuracie prsia
1 granátové jablko
1 lyžica citrónovej šťavy
petržlenová vňať
2 cibule
soľ na dochutenie
čierne korenie na dochutenie
Postup:
Kuracie prsia si nakrájajte na malé kúsky. Nakrájať ich môže na pásiky alebo malé kocky.
Tiež si pokrájajte cibuľu a dajte ju smažiť so štipkou oleja. Keď už cibuľa chytí zlatú farbu pridajte pokrájané mäso.
Pokým sa vám pripravuje mäso, nakrájajte si petržlenovú vňať, načistite granátové jablko a odšťavte citrón. Všetko zmiešajte dokopy a nakoniec pridajte opražené mäsko.
Takto pripravený šalát môže poliať bielym jogurtom s pridaním čerstvého cesnaku. Dobrú chuť.
Šalát s krabími tyčinkami a hubami
Ilustračná foto: unsplash/Jez Timms
Budeme potrebovať:
200 g šampiňónov
200 g krabích tyčiniek
1 mrkvu
1 cibuľu
1 plechovku kukurice
1 zväzok šalátu
slnečnicový olej
Postup:
Umyte a nakrájajte si šampiňóny. Na rozpálenú panvicu pridajte cibuľu so štipkou slnečnicového oleja. Smažte cibuľu pokým nebude mať zlatistú farbu.
Následne pridajte šampiňóny, nakrájanú mrkvu, soľ a korenie. Všetko smažte dokopy, pokým sa chute nespoja. Následne pridajte nakrájané krabie tyčinky, kukuricu a poriadne premiešajte.
Ak máte radi pikantné jedlá, tento šalát veľmi dobre chutí, ak pridáte trochu chilli. Takto pripravené jedlo podávajte ako predjedlo na šalátovom liste.
Grécky šalát
Ilustračná foto: unsplash/Vitchakorn Koonyosying
Budeme potrebovať:
2 papriky
3 paradajky
5 čerstvých uhoriek
1 čerstvú červenú cibuľu
150 g feta syra
15 zelených olív
1 lyžica citrónovej šťavy
2 strúčiky cesnaku
soľ na dochutenie
čierne korenie na dochutenie
oregano
olivový olej
Postup:
Príprava gréckeho šalátu je veľmi jednoduchá a samotný šalát môžete podávať ako predjedlo či ako doplnok namiesto prílohy.
Je ľahký, svieži a veľké množstvo zeleniny v ňom zabezpečuje aj veľa vitamínov. Pripravíte ho nasledovne.
Zeleninu si nakrájajte na také kusy, aké vám vyhovujú. Všetku zeleninu následne dajte do jednej misky a pridajte korenie, soľ a citrónovú šťavu. Poriadne premiešajte a pridajte syr. Nakoniec do šalátu pridajte olivový olej a predjedlo či prílohu máte hotovú. Dobrú chuť.
Kapustový šalát s granátovým jablkom
Ilustračná foto: unsplash/ Katherine Chase
Budeme potrebovať:
pol hlávky bielej kapusty
pol hlávky červenej kapusty
1 zväzok kôpru
pol granátového jablka
slnečnicový olej
2 lyžice vínneho octu
1 strúčiky cesnaku
soľ na dochutenie
Postup:
Na strúhadle si nastrúhajte kapustu na väčšie kúsky. Pridajte kúsky granátového jablka a poriadne premiešajte. Na dochutenie pridajte cesnak, vínny ocot, olej a soľ. Ak sa vám zdá šalát málo svieži môžete pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy.
Kapustový šalát s pomarančom
Ilustračná foto: unsplash/Josh Bean
Budeme potrebovať:
3 mrkvy
1 pomaranč
pól citróna
3 jablká
400 g čínskej kapusty
slnečnicový olej
soľ na dochutenie
Postup:
Nakrájajte si kapustu na jemné plátky. Ošúpte pomaranč a nakrájajte ho na náhodné kúsky.
Jablká si ošúpte, odstráňte jadierka, nakrájajte na pásiky a pridajte do šalátu.
Všetko premiešajte a polejte šťavou z polky citróna. Nakoniec len pridajte na hrubšie nastrúhanú mrkvu, soľ a olej. Všetko poriadne premiešajte a môžete podávať. Dobrú chuť.
Chutil ti tento recept?