TOP slávnostné šaláty

Loading...
(0 / 5)

Mnoho žien je aj v týchto sviatočných dňoch na diétach. Zakazujete si koláčiky, čo doniesla kolegyňa a namiesto troch punčov si dáte len jeden. Čo ale robiť na Štedrí deň, kedy je na stole majonézový šalát, vyprážaná ryba a rôzne iné dobroty? Pečivo, majonéza a sladkosti sa predsa v jedálničku nesmú zjaviť. Veľa žien sa týchto prísnych pravidiel drží až do štedrovečernej večere. V ten okamih mnohé podľahnú kúzlu majonézového šalátu. Sviatky si treba užiť, to je pravda, no ak predsa len hľadáte zdravšie alternatívy, vyskúšajte jeden z týchto receptov. A ak nie na Štedrí deň, vyskúšať ich môžete aj na Silvestra.

Ilustračná foto: unsplash/
Anna Pelzer

Jednoduchý šalát s granátovým jablkom a kuracím mäsom

Budeme potrebovať:

  • 2 väčšie kuracie prsia
  • 1 granátové jablko
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • petržlenová vňať
  • 2 cibule
  • soľ na dochutenie
  • čierne korenie na dochutenie

Postup:

  • Kuracie prsia si nakrájajte na malé kúsky. Nakrájať ich môže na pásiky alebo malé kocky.
  • Tiež si pokrájajte cibuľu a dajte ju smažiť so štipkou oleja. Keď už cibuľa chytí zlatú farbu pridajte pokrájané mäso.
  • Pokým sa vám pripravuje mäso, nakrájajte si petržlenovú vňať, načistite granátové jablko a odšťavte citrón. Všetko zmiešajte dokopy a nakoniec pridajte opražené mäsko.
  • Takto pripravený šalát môže poliať bielym jogurtom s pridaním čerstvého cesnaku. Dobrú chuť.

Šalát s krabími tyčinkami a hubami

Ilustračná foto: unsplash/Jez Timms

Budeme potrebovať:

  • 200 g šampiňónov
  • 200 g krabích tyčiniek
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • 1 plechovku kukurice
  • 1 zväzok šalátu
  • slnečnicový olej

Postup:

  • Umyte a nakrájajte si šampiňóny. Na rozpálenú panvicu pridajte cibuľu so štipkou slnečnicového oleja. Smažte cibuľu pokým nebude mať zlatistú farbu.
  • Následne pridajte šampiňóny, nakrájanú mrkvu, soľ a korenie. Všetko smažte dokopy, pokým sa chute nespoja. Následne pridajte nakrájané krabie tyčinky, kukuricu a poriadne premiešajte.
  • Ak máte radi pikantné jedlá, tento šalát veľmi dobre chutí, ak pridáte trochu chilli. Takto pripravené jedlo podávajte ako predjedlo na šalátovom liste.

Grécky šalát

Ilustračná foto: unsplash/Vitchakorn Koonyosying

Budeme potrebovať:

  • 2 papriky
  • 3 paradajky
  • 5 čerstvých uhoriek
  • 1 čerstvú červenú cibuľu
  • 150 g feta syra
  • 15 zelených olív
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ na dochutenie
  • čierne korenie na dochutenie
  • oregano
  • olivový olej

Postup:

  • Príprava gréckeho šalátu je veľmi jednoduchá a samotný šalát môžete podávať ako predjedlo či ako doplnok namiesto prílohy.
  • Je ľahký, svieži a veľké množstvo zeleniny v ňom zabezpečuje aj veľa vitamínov. Pripravíte ho nasledovne.
  • Zeleninu si nakrájajte na také kusy, aké vám vyhovujú. Všetku zeleninu následne dajte do jednej misky a pridajte korenie, soľ a citrónovú šťavu. Poriadne premiešajte a pridajte syr. Nakoniec do šalátu pridajte olivový olej a predjedlo či prílohu máte hotovú. Dobrú chuť.

Kapustový šalát s granátovým jablkom

Ilustračná foto: unsplash/
Katherine Chase

Budeme potrebovať:

  • pol hlávky bielej kapusty
  • pol hlávky červenej kapusty
  • 1 zväzok kôpru
  • pol granátového jablka
  • slnečnicový olej
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 1 strúčiky cesnaku
  • soľ na dochutenie

Postup:

  • Na strúhadle si nastrúhajte kapustu na väčšie kúsky. Pridajte kúsky granátového jablka a poriadne premiešajte. Na dochutenie pridajte cesnak, vínny ocot, olej a soľ. Ak sa vám zdá šalát málo svieži môžete pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy.

Kapustový šalát s pomarančom

Ilustračná foto: unsplash/Josh Bean

Budeme potrebovať:

  • 3 mrkvy
  • 1 pomaranč
  • pól citróna
  • 3 jablká
  • 400 g čínskej kapusty
  • slnečnicový olej
  • soľ na dochutenie

Postup:

  • Nakrájajte si kapustu na jemné plátky. Ošúpte pomaranč a nakrájajte ho na náhodné kúsky.
  • Jablká si ošúpte, odstráňte jadierka, nakrájajte na pásiky a pridajte do šalátu.
  • Všetko premiešajte a polejte šťavou z polky citróna. Nakoniec len pridajte na hrubšie nastrúhanú mrkvu, soľ a olej. Všetko poriadne premiešajte a môžete podávať. Dobrú chuť.

Gabriela, sovkusom.ru

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x