Mnoho žien je aj v týchto sviatočných dňoch na diétach. Zakazujete si koláčiky, čo doniesla kolegyňa a namiesto troch punčov si dáte len jeden. Čo ale robiť na Štedrí deň, kedy je na stole majonézový šalát, vyprážaná ryba a rôzne iné dobroty? Pečivo, majonéza a sladkosti sa predsa v jedálničku nesmú zjaviť. Veľa žien sa týchto prísnych pravidiel drží až do štedrovečernej večere. V ten okamih mnohé podľahnú kúzlu majonézového šalátu. Sviatky si treba užiť, to je pravda, no ak predsa len hľadáte zdravšie alternatívy, vyskúšajte jeden z týchto receptov. A ak nie na Štedrí deň, vyskúšať ich môžete aj na Silvestra.
Jednoduchý šalát s granátovým jablkom a kuracím mäsom
Budeme potrebovať:
2 väčšie kuracie prsia
1 granátové jablko
1 lyžica citrónovej šťavy
petržlenová vňať
2 cibule
soľ na dochutenie
čierne korenie na dochutenie
Postup:
Kuracie prsia si nakrájajte na malé kúsky. Nakrájať ich môže na pásiky alebo malé kocky.
Tiež si pokrájajte cibuľu a dajte ju smažiť so štipkou oleja. Keď už cibuľa chytí zlatú farbu pridajte pokrájané mäso.
Pokým sa vám pripravuje mäso, nakrájajte si petržlenovú vňať, načistite granátové jablko a odšťavte citrón. Všetko zmiešajte dokopy a nakoniec pridajte opražené mäsko.
Takto pripravený šalát môže poliať bielym jogurtom s pridaním čerstvého cesnaku. Dobrú chuť.
Umyte a nakrájajte si šampiňóny. Na rozpálenú panvicu pridajte cibuľu so štipkou slnečnicového oleja. Smažte cibuľu pokým nebude mať zlatistú farbu.
Následne pridajte šampiňóny, nakrájanú mrkvu, soľ a korenie. Všetko smažte dokopy, pokým sa chute nespoja. Následne pridajte nakrájané krabie tyčinky, kukuricu a poriadne premiešajte.
Ak máte radi pikantné jedlá, tento šalát veľmi dobre chutí, ak pridáte trochu chilli. Takto pripravené jedlo podávajte ako predjedlo na šalátovom liste.
Príprava gréckeho šalátu je veľmi jednoduchá a samotný šalát môžete podávať ako predjedlo či ako doplnok namiesto prílohy.
Je ľahký, svieži a veľké množstvo zeleniny v ňom zabezpečuje aj veľa vitamínov. Pripravíte ho nasledovne.
Zeleninu si nakrájajte na také kusy, aké vám vyhovujú. Všetku zeleninu následne dajte do jednej misky a pridajte korenie, soľ a citrónovú šťavu. Poriadne premiešajte a pridajte syr. Nakoniec do šalátu pridajte olivový olej a predjedlo či prílohu máte hotovú. Dobrú chuť.
Na strúhadle si nastrúhajte kapustu na väčšie kúsky. Pridajte kúsky granátového jablka a poriadne premiešajte. Na dochutenie pridajte cesnak, vínny ocot, olej a soľ. Ak sa vám zdá šalát málo svieži môžete pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy.
Nakrájajte si kapustu na jemné plátky. Ošúpte pomaranč a nakrájajte ho na náhodné kúsky.
Jablká si ošúpte, odstráňte jadierka, nakrájajte na pásiky a pridajte do šalátu.
Všetko premiešajte a polejte šťavou z polky citróna. Nakoniec len pridajte na hrubšie nastrúhanú mrkvu, soľ a olej. Všetko poriadne premiešajte a môžete podávať. Dobrú chuť.