Želé je jednou z najobľúbenejších pochúťok našich ratolestí, no napriek tomu sa z neho dajú vyčarovať úchvatné kreácie. Napríklad taký želé dezert zo šampanského? Ak chcete zažiť kúsok gurmánskeho Francúzska, vyberte sa s nami do krajiny, kde želé tečie potokom!
Budete potrebovať:
400g maslových sušienok
150g masla
2 balíčky zelenej želatíny
2 celé kiwi
750g kyslej smotany
500ml mlieka
35g čírej želatíny
200g kryštálového cukru
Sušienky rozdrvte na prášok a zalejte roztopeným maslom, dobre premiešajte a do tortovej formy natlačte sušienkový základ. Dajte do chladničky tuhnúť, kým pripravíte krém. V hrnci si uvarte mlieko, počkajte kým zovrie a potom ho nechajte trochu vychladnúť. Pridajte číru želatínu a miešajte, kým sa celkom nerozpustí. V inej miske si vyšľahajte kyslú smotanu s cukrom, potom ju veľmi pomaličky a za stáleho šľahania pridávajte k mliečnej želatínovej zmesi. Robte to pomaly, inak sa môže stať, že želatíne zhrudkovatie, kvôli prudkému poklesu teploty spôsobenému studenou smotanou. Krém nalejte do tortovej formy na sušienkový základ. Nechajte v chladničke tuhnúť. Očistite si kiwi a nakrájajte na kolieska. Rozložte ich na vrch stuhnutého smotanového krému. Potom si pripravte zelenú želatínu podľa návodu na balíčku. Počkajte, kým trochu vychladne a nalejte ju na krém ozdobený kolieskami kiwi. Nechajte cez noc v chladničke tuhnúť a na druhý deň podávajte.
Budete potrebovať:
4 PL uvarenej ryže
150g jemného tvarohu
1 PL čírej alebo bielej želatíny
5 PL nízkotučnej smotany
2 PL kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček škoricového cukru
Ryžu uvarte v osladenej vode v pomere 1:2. Želatínu zalejte vodou podľa návodu a počkajte, kým napučí. Potom ju prevarte vo vodnom kúpeli. Medzitým zmiešajte tvaroh so smotanou, cukrom, vanilkovým cukrom a škoricovým cukrom. Ručným šľahačom vymiešajte jednotnú zmes. Potom pomaly a za stále miešania pridajte želatínu a nakoniec uvarenú ryžu. Pokojne ju môžete nechať aj rozvariť. Všetko potom nalejte do ľubovoľnej formy a nechajte v chladničke zatuhnúť.
Budete potrebovať:
4 balíčky želé v rôznych farbách
400ml kondenzovaného mlieka
85g čírej želatíny
formu na bábovku
Farebné želé si pripravte jednotlivo a podľa pokynov, nalejte ich do rôznych nádob a nechajte stuhnúť, potom dajte na chvíľu do mrazničky, aby boli celkom tvrdé.
Číru želatínu zalejte teplou vodou podľa návodu a nechajte napučať. Potom ju rozpustite vo vodnom kúpeli a prilejte ku kondenzovanému mlieku. Miešajte, kým nebude zmes homogénna.
Z mrazničky vyberte farebné želé a nakrájajte ho na malé kocky. Nasypte ich striedavo do formy na bábovku a zalejte kondenzovaným mliekom. Dajte do mrazničky stuhnúť a potom podávajte.
Budete potrebovať:
3 ČL čírej želatíny
1 pohár studenej vody
¾ šálky kryštálového cukru
750ml suchého šampanského
500g bobuľovitých plodov (jahody, čučoriedky, maliny)
Želatínu zalejte vodou a nechajte napučať, potom ju vo vodnom kúpeli rozpustite. Pridajte do nej cukor a miešajte, kým sa celkom nerozpustí. Nakoniec pridajte šampanské. Vezmite si sklené poháre na víno, alebo sklené misky. Na dno naukladajte bobuľovité ovocie a to zalejte tekutou zmesou šampanského a želé. Dajte do chladničky stuhnúť a podávajte.
Budete potrebovať:
100g masla
2 žĺtky
130g polohrubej múky
30g mletých mandlí
štipka soli
125g kryštálového cukru
20ml vody
300g jemného tvarohu
150g práškového cukru
25g škrobu
2 celé vajcia
350g mandarínok
1 balíček čírej želatíny
Múku zmiešajte s pomletými mandľami, pridajte zmäknuté maslo, štipku soli a 25g masla. Cesto rukami premiešajte a pridajte žĺtky a vlažnú vodu. Vymiešajte cesto a natlačte ho do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
V miske si zmiešajte tvaroh s cukrom, pridajte vajcia a škrob, dobre vymiešajte. Nalejte zmes na cesto a pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 30 minút. Potom nechajte koláč vychladnúť. Medzitým si načistite mandarínky a rozdeľte na mesiačiky. Poukladajte ich na vrch vychladnutého tvarohu a zalejte želatínou. Nechajte stuhnúť v chladničke a podávajte.
Budete potrebovať:
120g horkej čokolády
500ml mlieka
10g želatíny
cukor podľa chuti
Mlieko nechajte prevrieť a potom mierne vychladnúť. Medzitým zalejte želatínu teplou vodou podľa návodu a nechajte napučať. Potom ju nechajte rozpustiť vo vodnom kúpeli. Do želatíny pridajte mlieko. Nastrúhajte doň čokoládu a miešajte, až kým sa celkom nerozpustí. Podľa chuti pridajte aj cukor. Výsledná hmota by mala mať jednotnú konzistenciu aj farbu. Nalejte ju do formy a nechajte stuhnúť. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)