TOP recepty z ryže

Loading...
(3 / 5)

Ryžu konzumuje ako základ dennej stravy viac ako polovica svetovej populácie. Ryžu môžu jesť dokonca aj diétujúci ľudia, malé deti, či v istých situáciách dokonca aj zvieratá! Je jednoducho tak nenahraditeľná ako chlieb a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. Päť najzaujímavejších si dnes ukážeme.

Cesnaková ryža

Cesnaková ryža pochádza z Japonska a je delikatesou v domácej kuchyni. Praží sa s cibuľkou a s cesnakom a výsledok je úžasne voňavý a chutný.

Budete potrebovať:

200 gramov ryže

5 strúčikov cesnaku

2 vajcia

100 ml vody

zelenú cibuľku podľa chuti

soľ a korenie podľa chuti

pixabay.com

Ryžu varte bežným spôsobom a keď príde na stupeň tvrdosti „al dente“, pridajte do nej nakrájaný cesnak. Vajcia si vymiešajte s korením a soľou a pomaly ich prilejte do variacej sa ryže. Všetko dobre premiešajte a na záver pridajte cibuľku nasekanú nadrobno. Varte na plno ešte 2 minúty, potom plameň stíšte a nechajte dovariť ešte asi 10 minút do mäkka.

Ryžové palacinky

Ryžové palacinky so syrom sú niečo, čo ste určite nemali možnosť ochutnať v našej krajine. Sú totálnou lahôdkou pre gurmánov a milovníkov dobrôt a potešia vaše chuťové poháriky niečím tradično-netradičným.

 Budete potrebovať:

200 gramov ryže

150 gramov tvrdého syra

50 gramov polohrubej múky

3 vajcia

zelená cibuľka podľa chuti

mletá červená paprika podľa chuti

soľ podľa chuti

pixabay.com

Ryžu nechajte uvariť do mäkka, pokojne ju môžete aj mierne prevariť. Medzitým si nastrúhajte syr na jemno, nakrájajte cibuľku nadrobno a všetko vyšľahajte s vajcami. Keď ryža mierne vychladne, zamiešajte do nej múku, vajcovú zmes a soľ s korením podľa chuti. Zmažte palacinky klasickým spôsobom po oboch stranách do zlatista. Podávajte s kyslou smotanou.

Ryžové guľky

Ryžové guľky poznáme obvykle len ako sladkú dobrotu, no Japonci ich milujú robiť práve naopak, na slaný spôsob. A verte, že ak to vyskúšate na raňajky, lepšie si už nikdy nepripravíte.

Budete potrebovať:

200 gramov ryže

200 gramov strúhanky

150 ml kyslej smotany

100 gramov tvrdého syra

50-100 gramov polohrubej múky

2 vajíčka

soľ a korenie podľa chuti

pixabay.com

Ryžu si dajte variť, zatiaľ čo sa varí si ohrejte v hrnčeku kyslú smotanu, pridajte nastrúhaný syr a nechajte ho, aby sa v zmesi roztopil. Zmes pridajte do uvarenej ryže, osoľte, okoreňte a všetko spolu premiešajte. Preložte zmes do misky a nechajte v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodiny. Keď je ryžová zmes dostatočne tuhá, formujte z nej guľky. Každú guľku obaľte najprv v múke, potom vo vyšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Vysmážajte obvyklým spôsobom do zlatista.

Ryžové cookies

Konečne sme sa dopracovalo k sladkému potešeniu a síce, k ryžovým cookies. Pokiaľ vám chutia koláčiky z ovsených vločiek, potom vám tie z ryže budú chutiť ešte väčšmi.

Budete potrebovať:

125 gramov ryže

90 gramov práškového cukru

80 gramov masla

80 gramov kukuričnej múky

3 žĺtky

1 1/2  PL mlieka

¼ ČL prášku do pečiva

pixabay.com

Suchú ryžu mierne opečte na suchej panvici, potom ju rozomeľte v mixéri. Získate tak domácu ryžovú múku, nemusí byť, samozrejme, hladká. Maslo roztopte, primiešajte cukor, potom žĺtky, mlieko a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešajte a nakoniec pridajte kukuričnú múku a ryžovú múku. Vymieste cesto a dajte ho do chladničky na 2 hodiny odpočívať. Potom z neho tvarujte guľky, ktoré ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Každú guľku mierne pritlačte dlaňou, aby získala trochu ploskejší tvar, nemusí byť celkom. V rúre sa vplyvom masla samotné cookies pekne roztečú. Pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov.

Ryžový puding

Delikátny a veľmi neobvyklý dezert so smotanovou textúrou vám pohladí nielen žalúdok, ale aj chute! Je jedinečný ako dezert, ale aj ako diétna strava pri zažívacích ťažkostiach.

Budete potrebovať:

600 ml mlieka

100 gramov okrúhlej ryže

60 gramov práškového cukru

2 vajcia

kôra z jedného citróna

šťava z ¼ citróna

škorica podľa chuti

pixabay.com

Mlieko s cukrom spolu s kôrou z jedného citróna miešajte do zovretia, potom vysypte ryžu a miešajte 10 minút. Ryžovú zmes dajte do rúry a pri teplote 120 stupňov ju tam pečte asi 40 minút. Po ochladení do nej zamiešajte 2 žĺtky. Bielky si vyšľahajte do tuhej peny spolu s citrónovou šťavou. Pridajte ich k zmesi a pečte ešte 15 minút pri tej istej teplote. Puding posypte škoricou a vychutnávajte.

 (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x