Večera je to slovo, ktoré my – ženy na plný úväzok – tak veľmi neradi počujeme. Znamená to len ďalšiu záťaž v beztak nenormálnom tempe navyše. Ale urobiť ju musíme, pretože ak nekričia hladné deti, hundre hladný muž. Preto vám prinášame niekoľko skvelých a osvedčených receptov, s ktorými budete mať chutnú a dobrú večeru hotovú v priebehu dvadsiatich minút.
Budete potrebovať:
2 filety z lososa
1 PL kremžskej horčice
1 PL dijonskej horčice
1 ČL javorového sirupu
1 PL olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
Rúru si predhrejte na 200 stupňov, plech vyložte papierom na pečenie. Lososa nasoľte a okoreňte a dajte ho na plech. V miske zmiešajte horčice, olej a javorový sirup a prelejte ním rybu. Pečte pri teplote 200 stupňov asi 10 minút.
Budete potrebovať:
1kg karfiolu
2 vaječné žĺtky
30g bryndze
70g masla
100ml šľahačkovej smotany
200ml mlieka
400ml vody
soľ a korenie podľa chuti
Karfiol umyte a rozdeľte na ružičky, povarte ho vo vriacej osolenej vode asi 10 minút a potom vodu zlejte. Maslo roztopte v hrnci, doň nalejte vodu (prípadne vývar ak máte). Povarte 5 minút a potom pridajte karfiol. Všetko zalejte mliekom a nechajte prevrieť. Potom stíšte plameň a pridajte žĺtky rozmiešané v smotane. Nakoniec prevretú polievku rozmixujte na krém a dochuťte soľou a korením. Podávajte s kúskom bryndze navrchu.
Budete potrebovať:
10 hlavičiek ružičkového kelu
1 ½ ČL masla
1 ½ ČL medu
½ ČL dijonskej horčice
štipka petržlenovej vňate
soľ a korenie podľa chuti
Ružičkový kel uvarte v osolenej vode, varte cca 10 minút. V miske si zmiešajte med, horčicu, roztopené maslo, petržlen, soľ a korenie. Zalejte kel omáčkou a podávajte.
Budete potrebovať:
2 avokáda
¾ šálky čerstvého špenátu
4 PL limetkovej alebo citrónovej šťavy
2 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
200g kreviet
400g celozrnných cestovín
½ šálky vývaru (alebo bujón)
2 PL nakrájaného koriandra
soľ a korenie podľa chuti
Avokádo si očistite a nakrájajte na plátky, pridajte špenátové listy, limetkovú alebo citrónovú šťavu, 1 PL olivového oleja, pretlačený cesnak, soľ a čierne korenie. Všetko zamiešajte a pomixujte. Cestoviny uvarte a sceďte. Krevety dajte na zahriatu panvicu so zvyšným olejom, osoľte ich a poduste asi 2-3 minúty z každej strany. Potom ich odstráňte z tepla. Avokádové pyré spojte na ohni s vývarom a potom ním zalejte cestoviny. Navrch dajte hotové krevety posypané koriandrom a podávajte.
Budete potrebovať:
2 stredne veľké cukety
½ šálky polohrubej múky
2 vajíčka
soľ podľa chuti
1-2 PL olivového oleja
Cukety nakrájajte na tenšie plátky, vajíčka rozšľahajte a pridajte soľ. Olej ohrejte v panvici, cuketu obaľte v múke a potom vo vajci a smažte v oleji ako chlebíčky z každej strany do zlatista.
Budete potrebovať:
3 PL rastlinného oleja
450g zemiakov
soľ a korenie podľa chuti
Zemiaky očistite a postrúhajte na hrubšom strúhadle, nezabudnite ich posoliť. Potom do oleja vložte polievkovú lyžicu zemiakov a pritlačte na ne tak, aby vznikla asi 1 cm hrubá placka. Smažte do zlatista z oboch strán asi 7 minút na miernom ohni.
Budete potrebovať:
3 čerstvé paradajky
½ avokáda
½ cibule
2 PL citrónovej šťavy
2-3 PL olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
1 vetvička petržlenovej vňate
Avokádo nakrájajte na prúžky, polejte ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Cibuľu nakrájajte takisto na polkrúžky a zalejte ich na niekoľko minút vriacou vodou, potom ich zlejte. Paradajky nakrájajte na kocky, do misky dajte všetky tri druhy zeleniny. Zalejte olivovým olejom, posoľte a okoreňte a nezabudnite na bylinky alebo petržlen.
zdroj: sovkusom.ru (M)