TOP recepty na pomazánky

(3 / 5)

Nátierky sú naozaj úžasná vec. Nielen, že chutia vynikajúco, máte ich hotové rýchlo a na pečive ich má rád natreté každý. Často ich doma vyrábame na oslavy, alebo keď máme nečakanú návštevu. Ak si pripravíte jeden z našich tipov, obohatiť môžete aj svoje raňajky či večeru. Dobrú chuť.

Vajíčkovo-cibuľová nátierka

Nechajte uvariť ľubovoľné množstvo vajec a potom ich nastrúhajte na hrubom strúhadle. Na tom istom nástavci nastrúhajte aj 250 g zmäknutého masla. Cibuľu nakrájajte na jemno a premiešajte ju s téglikom kyslej smotany. Pridajte vajcia a maslo a všetko dobre zmiešajte. Dosoľte a okoreňte a fantastická nátierka je na svete.

Hubová nátierka

Osmažte na oleji približne 4 veľké polievkové lyžice nadrobno nasekaných šampiňónov, alebo iných hríbikov, ktoré máte radi. Osoľte ich a okoreňte. Huby dajte na chlieb a na vrch postrúhajte tvrdý syr. Vložte do predhriatej rúry na niekoľko minút a potom vytiahnite. Zapečené chlebíky s hubami a roztopeným syrom nič nepredbehne.

Jemná tvarohovo-syrová nátierka

Foto: pixabay

Vezmite si jedno črievko taveného syra. Ten v miske zmiešajte s 200 g jemného tvarohu a téglikom kyslej smotany. Pridajte uvarené vajíčko postrúhané na strúhadle a osoľte. Môžete pridať pažítku, alebo nasekanú petržlenovú vňať.

Rybacia nátierka

Uvarte si 2-3 vajíčka a po uvarení ich postrúhajte na strúhadle. Nakrájajte cibuľu na jemno a filety zo sleďa na drobné kúsky. 250 g masla nechajte zmäknúť a potom ho po kúskoch zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Ochuťte soľou a korením a veselo natierajte. Mňam!

Zdravá tvarohovo-kôprová nátierka

Zväzok kôpru nakrájajte na jemno, pridajte zväzok petržlenu a jednu jarnú cibuľku. Pretlačte strúčik cesnaku. Všetko zmiešajte s 250 g jemného hrudkovitého tvarohu a dosoľte a okoreňte podľa chuti. Proteínová bomba je svete.

Exotická tvarohová nátierka

Zmiešajte hrudkovitý tvaroh s nadrobno nasekaným avokádom, soľou, korením a trochou mletého koriandra. Natrite na chlieb a ozdobte vetvičkami čerstvej mrkvovej vňatky.

Maslovo-orechová nátierka

Zmiešajte 60 g nasekaných vlašských orechov, 1-2 strúčiky pretlačeného cesnaku a 150 g mäkkého masla. Osoľte a okoreňte podľa chuti a môžete podávať.

Šunkovo-vajcová nátierka

Foto: pixabay

100 g šunky nakrájajte na drobno, dajte do misky a pridajte 3 pretlačené varené vajíčka. Všetko zamiešajte s majonézou podľa chuti a trochu dosoľte. Fantastickú jemnú nátierku nevymeníte za nič na svete.

Základná syrová nátierka

Na jemnom strúhadle postrúhajte 280 g tvrdého švajčiarskeho syra (môže byť aj trochu sladší) a premiešajte s 80g mäkkého masa. Pridajte 2 čajové lyžičky horčice a nezabudnite dosoliť a dokoreniť.

Pikantná nátierka so zeleninou a syrom

Menšiu cibuľu si nakrájajte na drobno, pridajte 100 g šalátovej uhorky nastrúhanej na jemnom strúhadle. Uhorku môžete predtým stlačiť, aby sa zbavila prebytočnej šťavy. Na jemnom strúhadle postrúhajte aj 200 g tvrdého syra a pridajte 2 polievkové lyžice kyslej smotany. Osoľte a pridajte čierne korenie.

Slaninková nátierka

Slaninku pokrájajte na malé kúsky a nechajte prejsť na panvici teplom, aby sa osmažila a roztopila sa masť. Pretlačte do nej 2 strúčiky cesnaku, osoľte, okoreňte a dôkladne premiešajte. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

Fantastická žltá nátierka z cukety

Z cukety dokážete vykúzliť snáď hocijaké jedlo. A z tejto nátierky sa budete zalizovať až za ušami. Pripravte si večer dopredu a ráno len vytiahnite z chladničky a natrite na kvalitné pečivo.

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

1 stredne veľkú cuketu

1 cibuľku

2 strúčiky cesnaku

1/2 bieleho jogurtu

olivový olej

himalájsku soľ, korenie

kurkumu

čerstvý kôpor (či inú čerstvú bylinku podľa vášho gusta)

Ako budeme postupovať?

Na olivovom oleji si orestujeme cibuľku. Cuketu nastrúhame a zbavíme ju prebytočnej vody. Pridáme k cibuľke a necháme dusiť 5 – 10 minút. Pridáme kurkumu (ja odporúčam veľa), cesnak, osolíme a okoreníme. Necháme chvíľku vychladnúť. Nakoniec vmiešame biely jogurt a nátierku uložíme do chladničky. Podávame na domácom pečivku s čerstvým kôprom.

TIP: Ak ste alergické na laktózu, nátierka je skvelá aj bez jogurtu. Ak vám budú prekážať kúsky cukety, jednoducho ju nakoniec len vymixujte dohladka a problém vyriešený.

Bryndzová nátierka trošku ináč

a bryndzovú si pamätáte ešte z školských čias, však? Dnes sa ju však naučíte pripravovať inak ako ste zvyknuté, samozrejme, trošku zdravšie. A nezabúdajte, hľadajte 100 % ovčiu bryndzu zo salaša, jedine tak dodá vášmu telu množstvo užitočných látok.

Čo budeme potrebovať pre 4 hladošov?

1 ovčiu bryndzu (stačí 125 g)

1 cibuľu

1 mrkvu

1/2 bieleho jogurtu

himalájsku soľ, korenie

sladkú mletú červenú papriku

bazalku

Ako budeme postupovať?

Nastrúhame mrkvičku a pokrájame cibuľku. Pridáme rozmačkanú bryndzu a jogurt podľa hustoty, ktorú chceme dosiahnuť. Ochutíme a môžeme podávať.

Výdatná zelerová nátierka

Foto: pixabay

Používate zeler len do polievky? Tak to o veľa prichádzate. Táto zeleninka je úžasná aj do zeleninových nákypov, omáčok na cestoviny, ale aj surová do šalátov. Veľmi chutný je  v tejto nátierke, ktorá je hotová za pár minút a chutí báječne.

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

1/4 – 1/2 zeleru

1 malú cibuľku

1/2 jogurtu alebo kúsok poctivého masla

soľ, korenie

čerstvé oregano a čerstvú bazalku

trošku čili korenia

Ako budeme postupovať?

Zeler ošúpeme a nastrúhame. Na panvičke orestujeme cibuľku. Pridáme zeler a dusíme asi 10 minút, kým trošku zmäkne. Ja som mala doma aj kúsok cukety, tak som nastrúhala a udusila aj tú. Keď je zelenina mäkká, okoreníme ju, osolíme, pridáme čili a veeeľa čerstvých byliniek. Necháme trošku vychladnúť a pridáme biely jogurt alebo kúsok masla, aby sme dosiahli konzistenciu, ktorú ľahšie natrieme. A už len natrieť na domáci chlebík a môžeme vychutnávať.

Vajíčková klasika

Budeme potrebovať:

4 vajíčka

1-2 tavené syry (závisí od ich veľkosti)

cca 70 g masla

soľ na dochutenie

Postup:

Vajíčka dáme variť a varíme ich asi 5-6 minút. Potom ich opláchneme studenou vodou pre jednoduchšiu manipuláciu a ošúpeme ich. Ošúpané vajíčka vložíme do misky, pridáme maslo syr a štipku soli a stláčame vidličkou, aby sme z nich dostali konzistenciu nátierky. Čo sa však týka masla, ideálne je vybrať maslo z chladničky a nechať trošku roztopiť pri izbovej teplote, asi 10-15 minút pred tým, než ho budete používať.

Neodporúčam hriať maslo v mikrovlnke, pretože ho môžete prehriať, čo sa potom odrazí na kvalite vašej nátierky. Týka sa to samozrejme len živočíšneho masla, pri rastlinnom masle sa s tým nemusíte zabávať.

Tieto chutné a výdatné nátierky vás potešia nielen svojou dokonalou chuťou ale zaženú aj váš hlad. Všetky sú osvedčené a tak neostáva iné, ako popriať vám dobrú chuť!

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x