Ochutnali ste už niekedy chalvu, chak-chak, alebo uram? Ak áno, máte bod k dobru! Lenže vyskúšali ste ich niekedy pripraviť aj doma? Tieto vynikajúce sladkosti premenia vaše maškrtenie na hotový pôžitok a nebudete sa ich vedieť dojesť. Dnes prinášame 3 Top recepty na orientálne sladkosti!
Budete potrebovať:
500g polohrubej múky
2 PL mlieka
5 vajec
1 PL masla
1 PL vodky
230g kryštálového cukru (200g bude použitých na karamel, cca 2 PL sypkého cukru pôjde do cesta)
½ KL soli
300g medu
300ml slnečnicového oleja na vyprážanie
Postup prípravy:
Oddeľte žĺtky od bielkov, žĺtky zmiešajte s 2 PL kryštálového cukru a maslom. Bielky vyšľahajte do uhej peny a potom opatrne varechou primiešajte k sladkým žĺtkom. Pridajte mlieko, polovičnú dávku múky a vodku. Cesto vymieste a nechajte hodinu odpočívať prikryté pod fóliou.
Cesto rozvaľkajte na hrúbku zhruba 0,5cm a nakrájajte rozdeľte na pásy široké zhruba 5mm. Samotné pásy potom nakrájajte ešte priečne na malé pásiky. Takto vám vznikne niečo ako mini rezance.
Ohrejte si v hrnci olej a rezance doň po častiach vysýpajte a smažte, postačí 5-7 minút. Potom ich kovovým sitkom vyberte a nechajte na papierovej utierke odsať z masti.
Zo zvyšného cukru (malo by vám ostať cca 200g) uvarte karamel. Robte to vo vodnom kúpeli a spravte ho z cukru aj z medu. Po rozpustení varte karamel ešte asi 5 minút. Keď je karamel pripravený, panvicu odstavte. Vysmažené rezance chak-chak presypte do veľkej hlbokej nádoby a zalejte ich karamelom. Dobre premiešajte. Môžete ich nakladať len tak, alebo z nich tvarovať rôzne formy.
Budete potrebovať:
100g lieskových orieškov
100g slnečnicových semienok
160g polohrubej múky
75ml vody
200g cukru
80ml slnečnicového oleja
Postup prípravy:
V suchej panvici si opečte orechy a semienka, potom všetko rozmixujte na prášok v mixéri. Múku osmažte v suchej panvici do zlatohneda, pridajte prášok zo semien a orieškov a premiešajte. Do hrnca nasypte cukor a vodu a sirup priveďte do varu. Potom doň nalejte olej a počkajte, kým zmes ochladne na 50-60 stupňov. Pripravený sirup nalejte do suchej zmesi múky, orechov a semien. Dobre premiešajte a výslednú hmotu natlačte do vhodnej formy (môže byť prakticky akákoľvek, my používame tortovú). Zakryte formu fóliou a odložte stuhnúť na 1-2 hodiny do chladničky. Potom krájajte na ľubovoľné tvary a jedzte opatrne, chalva je ťažká na žalúdok.
Budete potrebovať:
1 vajce
250ml mlieka
100g cukru
1 štipka soli
1 štipka sódy bikarbóny
500g polohrubej múky
300ml oleja na vyprážanie
práškový cukor na posýpku
Postup prípravy:
Vajcia vyšľahajte s cukrom, soľou a sódou. Nalejte zmes do mlieka a dobre premiešajte. Prisypte múku a vymieste cesto. Misu s cestom zakryte fóliou a odložte na 1 hodinu do chladničky.
Cesto si vyvaľkajte na pomúčenej doske, aby bolo čo najtenšie. Ozdobnou vlnovkou cesto rozdeľte na pásy so šírkou 3cm.
V hlbšej panvici si ohrejte olej. Celý pás cesto zatočte do tvaru ruže a vložte do oleja. Nechajte smažiť do zlatista a potom preložte na papierovú utierku. Pred podávaním ruže posypte práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)