TOP recept y s karfiolom

Loading...
(5 / 5)

Je len málo ľudí, ktorí by si nepochutili na kvetnatom karfiole. Ponúka sa nám toľko možností, ako ho spracovať, až je niekedy naozaj ťažké si vybrať. Karfiol je navyše skvelou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažia zhodiť nejaké to kilo, takže neváhajte a zaraďte ho do svojho jedálnička častejšie! Či už sa rozhodnete pre lahodnú polievku, karfiol zapekaný či vyprážaný, alebo spojíte karfiol s mäšom, je na vás. Vybrali sme pre vás tieto recepty!

Zapekaný karfiol

pixabay.com

Čo budete potrebovať:

1,5 kg karfiolu

500 ml mlieka

500 ml vody

200 ml kyslej smotany

200 g holandského syra alebo parmezánu

5 strúčikov cesnaku

maslo na pomastenie plechu

1 ČL muškátového oriešku

soľ na dochutenie

trochu čierneho korenia

Postup:

Karfiol pokrájame na drobnejšie kúsky a dáme variť do osolenej vody na približne 5-7 minút, do ktorej sme pridali aj mlieko. Smotanu medzitým vymiešame s pretlačeným cesnakom, muškátovým orieškom, čiernym korením a polovicou nastrúhaného syra, pre ktorý sme sa rozhodli. Predvarený karfiol necháme scedíme, poukladáme do vopred vymasteného plechu maslom a zalejeme pripravenou zmesou zo smotany. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a akonáhle je vyhriata, dáme zapekať. Po desiatich minútach pridáme navrch zvyšný syr. Karfiol vrátime do rúry približne na ďalších 10 minút. Hotovo! Je na vás, aký syr si vyberiete a či si karfiol ešte nejak dochutíte. Pokojne si k nemu môžete dať zemiakovú kašu, alebo si ho vychutnať len takto. Je to na vás! Počkajte misku do predhriatej rúry na 200 minút 10 minút, potom odstráňte a posypte zvyšným syrom. Vráťte sa do rúry 10 minút. Hotovo!

Polievka s karfiolovými karbonátkami

pixabay.com

Čo budete porebovať:

100g kuracieho mäsa

100g karfiolu

1 PL sójovej omáčky

1 vaječný bielok

1 PL strúhanky

soľ

3 litre kuracieho vývaru so zeleninou

štipku sušeného zázvoru

Postup:

Karfiol si predvaríme v osolenej vode. Akonáhle je uvarený, rozmixujeme ho, pridáme doň mleté mäso, zázvor, sójovú omáčku, vaječné bielko, strúhanku a kus soli. Medzitým si dáme variť vývar so zeleninou. Predtým ako bude hotový, si z pripravenej zmesi vytvarujeme guličky, pri ktorých si môžeme pomôcť napríklad aj lyžičkou. Pomaly, za neustáleho miešania guličky pridávame do vývaru a akonáhle nám vyjdu hore, sú uvarené, a teda môžeme vývar odstaviť z plynu. Dobrú chuť!

Plnený karfiol

pixabay.com

Čo budete potrebovať:

1 karfiol

100 g mletého bravčového mäsa

100 g mletého hovädzieho mäsa

100 g tvrdého syra

100 g údenej slaniny

1 vajíčko

1 cibuľa

kurací vývar

3 polievkové lyžice kyslej smotany

2 polievkové lyžice strúhanky

1 liter mlieka

1 liter vody

mleté čierne korenie podľa chuti

soľ

petržlenová vňať

Postup:

Vodu spolu s mliekom dáme variť a pridáme do nej karfiol. Na oleji si podusíme mäso spolu s cibuľou. Dusíme na nízkej teplote, pokiaľ nebude mäso pripravené. Akonáhle máme mäso hotové, počkáme, kým trocha vychladne a pridáme doň vajíčko, strúhanku, petržlenovú vňatku, soľ a korenie a dobre premiešame. Predvarený karfiol si otočíme, a ak treba vydlabeme tvrdšie hlúby. Plníme pripravenou zmesou s mäsom. Pripravený karfiol dáme do zapekacej misy, zalejeme kúskom vývaru, kyslou smotanou a na záver posypeme strúhaným syrom. Necháme zapiecť v predhriatej rúre na 200 stupňov približne na 15 minút a môžeme podávať! Dúfame, že sa vám recepty páčia a vyskúšate ich ak nie jeden, tak aspoň všetky. Podeľte sa o recepty so svojimi kamoškami!

(Michaela)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x