Ak vám dochádzajú nápady, ako si spestriť vašu stravu a navyše nepribrať, máme tu pre vás skvelé tipy na fantastické nízkokalorické fašírky. S hríbmi, zeleninou, rybami alebo kuracím mäsom? Výber je len na vás, no zaručujeme vám, že ich prípravu nebudete určite ľutovať. Ich chuť je naozaj famózna.
Pripraviť si ich môžete so zeleninovým šalátom, zemiakmi, no určite neodoláte a vyjedať ich budete len tak. K fašírkam si môžete pripraviť chutný light dresing z bieleho jogurtu. Výber je len na vás.
1 pohár ovsených vločiek
0,5 pohára čistej neperlivej vody
100 g šampiňónov
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 vajce
1 zväzok petržlenovej vňate
soľ a čierne korenie podľa chuti
Najprv si v mise zalejeme ovsené vločky vriacou vodou a necháme ich tam asi pol hodinu. Následne prebytočnú vodu vylejeme a mierne vyžmýkané vločky zmiešame s na jemno nakrájanými šampiňónmi, prelisovaným cesnakom a soľou s korením. Pridáme cibuľu, ktorú nastrúhame na strúhadle a na drobno nakrájanú petržlenovú vňať a všetko dôkladne premiešame. Potom pridáme jedno vajce a znovu miešame, pokiaľ nevytvoríme jednu zmes. Tvarujeme fašírky a pečieme v rúre na papieri na pečenie alebo silikónovej podložke.
700 g filé (z bielych rýb)
1 polievková lyžica ovsených otrúb
1 cibuľa
1 vajce
1 žĺtok
100 ml mlieka
200 g mrazeného hrášku
soľ a čierne korenie podľa chuti
Najprv si pripravíme ovsené otruby, ktoré by sme mali nechať zmäknúť v mlieku asi 10 až 15 minút. Následne si pripravíme rozmrazené ryby, ktoré nakrájame na menšie kúsky. Z cibule si odrežeme polovicu a postrúhame ju na jemno na strúhadle. Nastrúhanú cibuľu zmiešame s rybou, pridáme ovsené otruby, soľ, čierne korenie a vajce a všetko dobre rozmiešame. Druhú polovicu cibule si nakrájame na malé kúsky a chvíľu osmažíme. Potom ju zmiešame s hráškom, ktorý sme rozmrazili a rozmixujeme to na kašu. Pridáme žĺtok, soľ a čierne korenie a poriadne rozmiešame. Následne s morkými rukami vytvarujeme z rybacej hmoty placku, do stredu dáme trochu hrachovej náplne a zabalíme to do tvaru fašírky. Hotové fašírky pečieme na suchej panvici z oboch strán, pokiaľ nie u chrumkavé.
400 g kuracieho mäsa
40 g pohánky
1 cibuľa
1 vajce
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
20 g mletých ovsených vločiek
soľ a čierne korenie podľa chuti
Najprv si uvaríme pohánku vo vriacej a mierne osolenej vode, pokiaľ nám nezmäkne. Potom ju precedíme a necháme trochu vychladnúť. Uvarená pohánka by mala zväčšiť svoj objem a váhu asi na 100 g. Následne si pohánku zmiešame s mletým kuracím mäsom. Pridáme mleté ovsené vločky namiesto strúhanky alebo múky, dochutíme sójovou omáčkou a čiernym korením, prípadne troškou soli. Všetko dobre premiešame. Následne pridáme vajce a cibuľu, ktorú nastrúhame na jemno. Znovu všetko premiešame a tvarujeme fašírky alebo guličky, ktoré pečieme v rúre alebo na panvici s troškou olivového oleja.
400 g kuracieho mäsa
1 vaječný bielok
200 g brokolice
soľ a čierne korenie podľa chuti
Kuracie mäso si umyjeme a následne vysušíme. Potom ho rozomelieme v mlynčeku na mäso. Pridáme k nemu brokolicu, ktorú rozmixujeme v mixéry alebo nastrúhame na jemno. Na záver pridáme bielok a ochutíme soľou a korením. Všetko dobre premiešame a vytvarujeme malé fašírky. Toto skvelé nízkokalorické jedlo následne pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov, pokiaľ nie sú fašírky chrumkavé na povrchu a nemajú zlato-hnedú farbu.
300 g brokolice
150 g tvrdého syra na strúhanie
2 vajcia
2 polievkové lyžice mletých ovsených vločiek
soľ a čierne korenie podľa chuti
Brokolicu si pripravíme na pare alebo ju uvaríme vo vode s troškou soli. Následne ju nakrájame na malinké kúsky. K brokolici si potom nastrúhame všetok syr, pridáme soľ, čierne korenie a mleté ovsené vločky. Potom pridáme vajcia a všetko dobre premiešame, aby sme dostali jednu masu. Ak sú kúsky brokolice veľké a fašírky sa zle tvarujú, popučte zmes vidličkou. Následne tvarujeme fašírky, ktoré pečieme v rúre dozlata ale pripraviť ich môžeme aj na panvici s troškou olivového oleja.
zdroj: Jana, sovkusom.ru