Balíček receptov na nepečené dezerty, ktoré sú hotové rýchlo a jednoducho, by mala mať každá skúsená gazdinka. Pravdou však je, že nie každý recept je aj chutný a už vôbec nie zdravý. Preto sme pre vás pripravili výber toho najlepšieho spomedzi nepečených guliek – zdravé, chutné a jednoduché!
Budete potrebovať:
1/3 šálky strúhaného kokosu
1 šálku arašidov
½ šálky mandlí
10ks podrvených vlašských orechov
2 PL hladkého arašidového masla
1 PL kakaa
Arašidy a mandle na noc namočte do vody. Na druhý deň ich spolu s vlašskými orechmi podrvte na prášok, alebo nadrobno. Pridajte arašidové maslo a kokos a všetko spolu pomiešajte. Z výslednej hmoty vymodelujte guľky a dajte ich do chladničky zachladiť na niekoľko hodín. Ak sa vám zdá zmes málo sladká, pridajte trochu cukru.
Budete potrebovať:
½ šálky mandľového masla
½ šálky pistácií
½ šálky sezamových semienok
1 ČL kokosového oleja
Všetky ingrediencie vložte do mixéra a pomixujte tak, aby vám vznikla konzistentná hmota. Ak je to potrebné, pridajte ešte trstinový cukor, prípadne kokosový olej (samozrejme, neroztopený). Vymodelujte guľky a dajte ich zachladiť aspoň na 20-25 minút.
Budete potrebovať:
1 šálku kešu orieškov
1/3 šálky ovsených vločiek
¼ šálky strúhaného kokosu
2 postrúhané kôry z limetiek
½ šálky strúhaného kokosu na obaľovanie
Kešu oriešky pomeľte v kuchynskom robotovi, premiešajte a pridajte zvyšné zložky. Cesto musí mať hladkú a jemnú konzistenciu, ak je suché, pridajte trochu citrónovej alebo limetkovej šťavy. Nechajte odpočívať v chladničke asi 20-30 minút a potom vyformujte guľky. Nechajte zachladiť a na záver obaľujte v kokose.
Budete potrebovať:
6 veľkých vlašských orechov
1/3 šálky mandľového masla
½ šálky pistácií
½ šálky sezamových semien
1 ČL kokosového oleja
1 ČL limetkovej šťavy
Orechy nasekajte na stredne veľké kúsky, zmiešajte s mandľovým maslom, pridajte posekané pistácie, sezam a kokosový olej, na záver limetkovú šťavu. Ak sa vám cesto zdá kyslé, pridajte hnedý cukor. Vyformujte guľky a dajte ich zachladiť.
Budete potrebovať:
1 šálku mandlí
½ šálky pistácií
6 namočených fíg
1 šálka kokosu
trochu mlieka
1 ČL matcha prášku
1 ČL lucumy
2 PL agávového sirupu
Najprv podrvte mandle a pistácie, pridajte ostatné prísady a vymieste orechové cesto. Zmes by sa nemala veľmi lepiť a mala by byť hladká. Formujte do tvaru guliek a dajte zachladiť. Uchovávajte maximálne 2 týždne.
Budete potrebovať:
1 – 1 ½ šálky mäkkých šťavnatých marhúľ
½ šálky strúhaného kokosu
½ šálky kokosového prášku
Marhule s kokosovým práškom pomixujte v mixéri na prášok, ak chcete pridajte cukor. Potom dajte znes trochu zachladiť a modelujte guľky. Tie obaľujte v strúhanom kokose. Do každej guľky môžete pred obaľovaním vložiť jednu mandľu.
zdroj: babskeveci.sk (M)