TOP 5 receptov na fantastické jesenné polievky

(1 / 5)

Hovorí sa, že polievka ja základom dňa. Keď si neprelejeme črevá, nebudú dobre fungovať a aj my budeme viac chorí, unavení a menej výkonní. Ak k tomu navyše pripočítame rizikové obdobie výskytu chrípok a iných jesenných nákaz, je jasné, že polievky jesť treba. Najmä teraz. Inšpirujte sa našimi top receptami!

Zeleninová polievka s mäsovými knedličkami

Budete potrebovať:

2 litre vody

200g mletého mäsa

1 vajce

100g mrkvy

300g zemiakov

100g ryže

40g zelenej cibuľky

soľ a korenie podľa chuti

bobkový list

petržlenovú vňať podľa chuti

pixabay.com

Vodu nechajte zovrieť, vložte do nej ošúpanú a na kolieska nakrájanú mrkvu spolu s na kocky nakrájanými zemiakmi. Z mletého mäsa, soli, vajca a ryže pripravte guľaté knedličky. Keď sú mrkva a zemiaky uvarené, pridajte do polievky knedličky, bobkový list, soľ a korenie. Varte ešte niekoľko minút, nechajte prevrieť, aby bolo mäso zvnútra hotové a potom odstavte. Na záver pridajte do polievky zelenú cibuľku nasekanú na krúžky a petržlenovú vňať.

Syrová polievka

Budete potrebovať:

1 ½ litra vody

200g tvrdého nastrúhaného syra

1 malá mrkva

1 malá cibuľa

4 stredne veľké zemiaky

soľ podľa chuti

pixabay.com

Zemiaky očistite a ošúpte, pokrájajte na malé kocky a nechajte variť v slanej vode. Cibuľu si osmažte na oleji, pridajte nastrúhanú mrkvu a orestujte do zlatista. Všetko pridajte do zmesi s uvarenými zemiakmi, nasypte nastrúhaný syr a varte asi 30 minút, kým nebude zelenina celkom rozvarená. Dochuťte soľou a pomixujte.

Syrová kuracia polievka

Budete potrebovať:

400g kuracích pŕs

2 zemiaky

1 veľká mrkva

180g strúhaného tvrdého syra

2 litre vody alebo vývaru

petržlenovú vňať

soľ a korenie podľa chuti

bobkový list

pixabay.com

Kuracie mäso si očistite a umyte, nakrájajte na stredne veľké kocky. To isté urobte aj so zemiakmi a mrkvu nakrájajte na polkrúžky. Mäso predom osmažte na panvici na troche oleja, aby sa zatiahlo. Medzitým si nechajte zovrieť vodu s bujónom, alebo vývar a nasypte doň zemiaky, mrkvu a mäso. Pridajte bobkový list, soľ a korenie. Varte aspoň 30 minút na nízkej teplote, aby sa polievka nezakalila. Potom pridajte nastrúhaný syr a nechajte ho roztopiť. Na záver do polievky pridajte už len petržlenovú vňať a podávajte.

Farebná zeleninová polievka

Budete potrebovať:

1 mrkvu

1 cibuľu

trochu bielej kapusty

1 čerstvú uhorku

3-4 paradajky

½ červenej papriky

soľ a korenie podľa chuti

pixabay.com

Zeleninu si načistite a nakrájajte na veľkosťou podobné kúsky. Potom ju dajte do hrnca s troškou oleja v takomto poradí. Najprv orestujte mrkvu, na ňu po chvíli dajte cibuľu, potom kapustu, uhorku, paradajky a nakoniec papriku. Orestovanú zeleninu zalejte horúcou vodou a osoľte. Nechajte variť na nízkej teplote zhruba 30 minút, kým zelenina nie je mäkká. Dochuťte a podávajte.

Mliečna zeleninová polievka

Budete potrebovať:

1 liter mlieka

400ml vody

400g zemiakov

400g karfiolu

100g mrkvy

300g zeleného hrášku

20g masla

soľ podľa chuti

pixabay.com

Zemiaky načistite a nakrájajte na menšie kocky, mrkvu takisto, karfiol umyte a rozdeľte na menšie ružičky. Všetko dajte variť do mlieka s vodou. Varte na nízkej teplote, kým zelenina nezmäkne, nakoniec pridajte zelený hrášok. Nezabudnite na soľ. Polievku nechajte prevrieť, pomixujte a nakoniec pridajte maslo, aby sa roztopilo. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x