TOP 3 recepty s karfiolom. Každý chutí celkom inak!

Loading...
(1.5 / 5)

Na oko nevýrazná zelenina v sebe ukrýva množstvo dobrého a dá sa s ňou pracovať tak, ako s máloktorou inou. Karfiol je mimoriadne vďačná potravina, ktorá by v týchto mesiacoch nemala chýbať v žiadnej chladničke. Je vynikajúci aj pre tých, ktorí si strážia líniu, alebo sú práve v procese chudnutia.

Pečený karfiol v smotanovo syrovej omáčke

Budete potrebovať:

1,5 kg karfiolu

500 ml mlieka

500 ml vody

200 ml šľahačkovej smotany

200 g parmezánu (alebo obyčajný tvrdý syr)

5 strúčikov cesnaku

maslo na vytretie formy

štipka muškátového orieška

soľ podľa chuti

sovkusom.ru

Postup prípravy:

Karfiol rozoberte na ružičky a dajte ich variť do vriacej vody s mliekom. Varte približne 5-7 minút, aby karfiol celkom nezmäkol. Musí byť polochrumkavý.

Kým sa karfiol varí, pripravte si omáčku. V miske zmiešajte šľahačkovú smotanu, pretlačte cesnak, pridajte soľ a muškátový oriešok a postrúhajte polovicu množstva z parmezánu, alebo iného tvrdého syra.

Obvarený karfiol prelejte cez sitko a nechajte dobre odkvapkať. Zatiaľ si vymastite formu na pečenie, alebo pekáč maslom. Karfiolové ružičky poukladajte do zapekacej misky a zalejte smotanovo syrovou omáčkou.

Pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov približne 10 minút. Potom pekáč vyberte a na karfiol postrúhajte zvyšný syr. Dajte späť do rúry a pečte ešte 10-15 minút do mäkka.

Karfiolová polievka s kuracími haluškami

Budete potrebovať:

100 g mletého kuracieho mäsa

100 g karfiolu

1 PL sójovej omáčky

soľ podľa chuti

2 kocky zeleninového bujónu

1 bielok

1 PL strúhanky

3 litre vody

10 g zázvoru v prášku

sovkusom.ru

Postup prípravy:

Vodu s bujónmi nechajte zovrieť, vložte do nej karfiol rozkrájaný na ružičky a nechajte variť. V miske si zmiešajte mäso, sójovú omáčku, bielok, zázvor v prášku, strúhanku a soľ. Keď je karfiol vo vode uvarený vhoďte do polievky mäsové halušky. Tie môžete variť buď vo forme guličiek, alebo ich do polievky dostanete pomocou nadstavca na halušky. Keď začnú halušky, alebo mäsové guľky v polievke plávať na povrchu, odstráňte ju z tepla. Dosoľte a okoreňte ak je treba podávajte.

Karfiol plnený mäsom pečený so smotanou a syrom

Budete potrebovať:

1 karfiol

100 g mletého bravčového mäsa

100 g mletého hovädzieho mäsa

100 g tvrdého syra

100 g slaniny

1 vajce

1 cibuľa

2 zeleninové bujóny

3 PL kyslej smotany

2 PL strúhanky

500 ml mlieka

500 ml vody

soľ podľa chuti

petržlenová vňať podľa chuti

sovkusom.ru

Postup prípravy:

Karfiol uvarte v mlieku a vode s jedným bujónom. Nechajte ho v tekutine prevrieť približne 5-7 minút, aby sa obvaril zvrchu, no v strede ostal chrumkavý.

Cibuľku si nakrájajte na drobno a osmažte ju na oleji, pridajte oba druhy mletého mäsa. Zmes poduste na miernom ohni, kým nebude mäso hotové. Do ochladenej zmesi pridajte vajce, strúhanku a posekanú petržlenovú vňať. Nezabudnite mäso osoliť a okoreniť a všetko dobre premiešajte.

Obvarený karfiol otočte ružičkami na dosku a mäsovú plnku natlačte medzi ružičky. Karfiol dajte na pekáč a zalejte ho vývarom z jedného bujónu rozpusteného v 200 ml vody.  Karfiol zvrchu potrite kyslou smotanou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov na 30 minút. Potom pekáč vyberte a karfiol zasypte postrúhaným syrom.Vráťte ho do rúry na ďalších 10-15 minút a potom podávajte. Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x