Boli ste už niekedy v Taliansku? Táto krajina je známa svojou vynikajúcou kuchyňou a dezertami. Dnes si nepredstavíme tiramisu, no jeden z výborných talianskych zákuskov. Tento citrónový koláč mám od priateľa Taliana, ktorý sa u nich v rodine traduje už dlho.
Na cesto:
185 g hladkej múky
185 g studeného masla
90 g práškového cukru
kôra z polovice citróna
štipka soli
Krém:
3 vajíčka
šťavu z polovice citróna
kôra z polovice citróna
185 gramov cukru
polovica prášku do pečiva
32 gramov hladkej múky
štipka soli
Na snehové pusinky:
4 bielky
50 ml vody
20 gramov práškového cukru
Najskôr si v miske zmiešame cesto a teda múku, maslo, cukor, soľ a citrónovú kôru. Miešame rýchlo, najlepšie v kuchynskom robote. Cesto nalejeme na okrúhli vymastený plech a pečieme asi 20 minút na 180 stupňoch Celzia. Medzitým si pripravíme krém.
Zmiešame si vajíčka, citrónovú šťavu a kôru, pridáme cukor a trošku soli a na záver primiešame múku a prášok do pečiva. Krém vylejeme na cesto a opäť pečieme asi 20 minút na nižšej teplote asi 150 stupňov.
Na záver si pripravíme pusinky. Do hrnca nalejeme vodu v ktorej pomaly rozpúšťame cukor. V miske si vymiešame bielky a cukrovú vodu pomaly prišľahávame k bielkovej pene. Mala by nám vzniknúť lesklá a trochu hustejšia pena. Bielkovú penu navrstvíme na tortu a rúru nastavíme na 160 stupňov a prepneme na gril. Pečieme ešte asi 10-15 minút, kým povrch pusiniek trochu nezhnedne.
Pred podávaním skladujeme tortu asi hodinu v chladničke. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), nosalty.hu