Taliansky chlebík focaccia

Loading...
(3.7 / 5)

Počuli ste už o talianskej klasike Focaccia? Ide o tenký chlebík s kvalitným olivovým olejom a bylinkami. Rokmi sa tento recept zdokonaľoval a dnes už na focacciu môžete dávať naozaj čokoľvek, od sušených alebo čerstvých paradajok až po syr a šunku. Vymeňte na chvíľu klasickú pizzu za túto dobrotu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jenlaurel Bakes (@jenlaurelbakes) on

Na Taliansky chlebík focaccia budeme potrebovať:

  • 500 gramov polohrubej múky
  • 2 ČL soli
  • 7 g sušeného droždia
  • 80 ml olivového oleja
  • 250 ml vody
  • rozmarín podľa chuti
  • sušené paradajky, syr, šunka, zelenina, šampiňóny a pod.

Focacciu pripravíme nasledovne

  • Najskôr si vo veľkej miske zmiešame polohrubú múku so sušeným droždím a pridáme soľ, olivový olej a zalejeme to teplou vodou. Cesto vypracujeme rukami tak, aby malo elastickú formu a keď doňho zatlačíte prstom, malo by byť pružné. Z cesta vypracujeme jednotnú hrudku a na povrchu ju potrieme olivovým olejom. Prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme 30 minút odpočívať niekde v teple.
  • Keď máme cesto nakysnuté, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika a na vrch pridáme rozmarín a všetko, čo máte radi. Na vrch ešte nasypeme trošku morskej soli. Focacciu pečieme na 200 stupňov Celzia asi 25 minút. Keď je upečená, opäť ju na vrchu potrieme olivovým olejom. Dobrú chuť.

Lucia M.

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x