Talianske rizoto s hubami

(1 / 5)

Vonia vám talianska kuchyňa a chýbajú vám skvelé jedlá po dovolenke v tejto krajine? Aj keď ste v Taliansku nikdy neboli, vedzte, že jedlá z tejto lokality sú jednoducho úžasné. Nemusia vám tiecť slinky, vďaka nasledujúcemu receptu si pripravíte typické talianske jedlo aj u vás doma.

Budeme potrebovať:

  • 150 g ryže (najlepšia je arborio)
  • 80 ml bieleho polosladkého vína
  • 400 ml kuracieho vývaru
  • 200 g šampiňónov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 20 g masla
  • 30 g parmezánu
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • olivový olej na vyprážanie
  • petržlenová vňať
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Najprv si na jemno nakrájame cibuľu a cesnak. Cibuľu následne smažíme na troche olivového oleja, potom pridáme aj cesnak a nakrájané šampiňóny a smažíme, pokiaľ nie sú huby hotové. V hrnci si potom roztopíme maslo a pridáme ryžu. Premiešavame a smažíme na malom plameni asi 3 až 5 minút. Potom ryžu podlejeme vínom a niekoľko minút varíme. Následne prilejeme kurací vývar alebo bujón tak, aby bola hladina vývaru asi 1 cm nad ryžou. Prikryjeme pokrievkou a necháme na miernom plameni variť asi 15 minút, pričom však neustále ryžu premiešavame.
  • Kým sa ryža varí, pripravíme si zmes smotany na šľahanie, strúhaného parmezánu a jemne nakrájanej petržlenovej vňate. Asi 3 minúty pred tým, ako je ryža uvarená k nej pridáme zmes šampiňónov, cibule a cesnaku a dobre premiešame, pričom varíme i naďalej na miernom plameni. Na záver prilejeme smotanu s parmezánom a vňaťou, pridáme soľ a čierne korenie a dobre premiešame. Necháme povariť asi minútu alebo dve a potom odstavíme zo sporáka. Po tom, čo necháme ryžu v hrnci asi 3 minúty môžeme podávať.

Lucia

Chutil ti tento recept?

komentárov

x