Ťahaná kysnutá štrúdľa

(5 / 5)

Ak ste dostali neprekonateľnú chuť na niečo sladké a už teraz rozmýšľate, čo by ste mohli počas najbližšieho, veľkonočne ladeného víkendu upiecť, pripravte sa. Tento recept je totiž výnimočný, a to nielen svojou osobitou chuťou, ale rovnako i spôsobom prípravy. Okrem tradičných pekárskych a kuchárskych pomôcok naň totiž budete potrebovať i obrus, stôl a trochu viac priestoru, než obvykle. Výsledok však bezpochyby stojí za to! Veď uvidíte sama.

Posted by Gabriella Preszter on Donnerstag, 15. März 2018

Budete potrebovať:

Na cesto

1,5 kg múky

4 vajcia

7,5 dkg droždia

masť (na pomastenie)

štipku soli

cukor

voda

Na plnku

1,5 l smotany

cukor

mak

masť

vajcia

Postup:

Do misy nasypte 1,5 kg múky. Pridajte 4 vajcia a 2 veľké lyžice masti. Zo 7,5 dkg droždia pripravte kvások vo vlažnej vode a pridajte 1 lyžicu cukru. Z toho pripravte štrúdľové cesto, do ktorého pridajte trochu slanej vlažnej vody (soli nepridávajte veľa, iba štipku).

Keď cesto vymiesite, nechajte ho trošku odpočinúť. Potom ho rozkrojte na štyri rovnaké časti a natrite ho neroztopenou masťou, aby sa nevysušilo. Nechajte kysnúť 30-60 minút, kým sa cesto nebude dať naťahovať. Dbajte na teplotu v miestnosti, aby cesto neprechladlo lebo potom sa môže miesto naťahovania začať trhať. Cesto na obruse postupne naťahujte na také tenké, ako sa dá. Posypte ho makom a cukrom a popolievajte dostatočným množstvom rozpustenej masti. Pridajte smotanu (1,5 l smotany by malo vydať na všetky štrúdle) a vyšľahané vajcia s cukrom podľa chuti.

Posted by Gabriella Preszter on Donnerstag, 15. März 2018

Posted by Gabriella Preszter on Donnerstag, 15. März 2018

Na konci zrolujte cesto pomocou obrusu, avšak nie veľmi napevno ako klasickú štrúdľu, pretože táto ešte bude kysnúť. Potom ju rozrežte na kusy podľa veľkosti plechu. Kým štrúdľa kysne v plechu, masťou potrite plech aj jednotlivé štrúdle dookola a snažte sa masť dostať aj medzi jednotlivé kusy, aby sa počas pečenia nevysušili a nezlepili.

Posted by Gabriella Preszter on Donnerstag, 15. März 2018

Pred pečením a aj počas pečenia potrite štrúdľu smotanou, ktorú ste použili aj ako náplň a dajte piecť na 180°C po dobu 30-40 minút, kým nebude mať peknú hnedú farbu. Dúfame, že vám váš výtvor bude chutiť. Dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: facebook.com, Katuš, bidista.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x