Na cesto:
1 a 1/4 šálky polohrubej múky
1/2 šálky mletých mandlí
110 gramov zmäknutého masla nakrájaného na malé kocky
1/2 lyžičky soli
2 lyžice cukru
1 vajíčko
1-2 lyžice studenej vody
Na plnku:
500 gramov syra ricotta
1 lyžica mletej čerstvej mäty
šťava z 1 citróna
kôra z jedného citróna
1/2 šálky práškového cukru
Jahodová glazúra:
3 lyžice jahodového lekváru
1 lyžica vody
Na ozdobenie:
čerstvé jahody
sekané mandle
Najskôr si pripravíme cesto. Vo veľkej miske si zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a pomocou mixéra, vidličky alebo jednoducho rukami vypracujeme cesto. Cesto by malo byť suchšie, také, aby sa drobilo. Pridáme vajíčko a vodu. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho oddychovať v chladničke aspoň 30 minút, prípadne aj cez noc.
Na pomúčenej doske si cesto vyvaľkáme do kruhu, ktorý bude o niečo väčší ako okrúhli plech, na ktorom budeme koláč piecť. Plech si vymastíme a pomocou valčeka cesto preklopíme na plech. Odstránime hrany a necháme ešte 30 minút oddychovať.
Rúru si predhrejeme asi na 180 stupňov Celzia. Cesto popicháme vidličkou a môžeme ho aj zaťažiť, aby sa nám v rúre nezdvihlo. Pečieme 15 minút. Odstránime závažie a pečieme ďalších 10 až 15 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
Medzitým si môžeme pripraviť plnku. Vo veľkej miske zmiešame ricottu s cukrom, citrónovou šťavou aj kôrou a mätou. Plnku necháme v chladničke. Pripravíme si aj jahodovú glazúru. Jahodový lekvár si ohrejeme s vodou a prepasírujeme, necháme vychladnúť.
Na vychladnuté cesto navrstvíme ricottový krém. Naň uložíme nakrájané čerstvé jahody a zalejeme to jahodovým džemom. Posypeme mandľami a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na dve hodinky. Dobrú chuť.
Celý postup si môžete pozrieť aj na videu:
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), homecookingadventure.com