Obľúbené slávnostnejšie hlavné jedlo, kde kraľuje hovädzina a koreňová zelenina. Omáčku na sviečkovú si zvykneme pripravovať aj k iným druhom mäsa, niekedy len tak s domácou knedľou, smotanou a brusnicovým džemom. Jej chuť je výrazná a ak ste ju ešte nikdy nepripravovali, tu je overený recept.
Na sviečkovú na smotane budeme potrebovať:
- 750 g hovädzieho mäsa
- 1 ks cibule
- 5 ks mrkva
- 2 ks paštrnák alebo petržlenu
- 1 zeler
- 1 PL cukru
- 1 KL soli
- 3 ks nové korenie celé
- 7 ks čierneho celého korenia
- 3 ks bobkoveho listu
- 1 ks smotana kyslá
- citrón podľa chuti
- maslo+olej
Postup:
- Na masle s troškou oleja si opražíme mäsko, aby sa nám zatiahlo. Vyberieme ho na tanier a nadrobno pokrájanú cibuľku si opražíme vo výpeku. Pridáme na kocky nakrájanú zeleninu a zľahka osmažíme. Pridáme cukor, čierne korenie, nové korenie, soľ a bobkové listy. Premiešame a podusíme. Po chvíľke pridáme naspäť mäso a zalejeme vodou alebo vývarom. Dusíme do mäkka.
- Keď máme mäso uvarené, vyberieme ho na katnier a nakrájame. Vyberieme rovnako všetky koreniny a omáčku rozmixujeme. V miske si potom vymiešame smotanu s troškou omáčky a prilejeme ju naspäť do hrnca. Dochutíme citrónovou šťavou a ak je potrebné, ešte cukrom a soľou. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme ju rozriediť šľahačkovou smotanou. Podávame s knedľou, lyžičkou smotany a brusnicami. Dobrú chuť.