Strúhaný tvarohový koláč

(5 / 5)

Veľmi populárny koláčik, ktorý, myslím si, všetky dobre poznáte. Možno je však váš recept trochu odlišný od toho nášho, preto neváhajte a inšpirujte sa. Strúhané cesto je klasika, ktorá sa skvele hodí práve k tvarohovej náplni.

Budete potrebovať:

400 gramov hladkej múky

150 gramov práškového cukru

250 gramov masla

1 kypriaci prášok

1 žĺtok

4 lyžice kakaa

700 gramov tvarohu

150 gramov práškového cukru

1 vanilkový cukor

3 žĺtky

4 bielky

Postup:

Ako prvé si vymiesime cesto. Spojíme si v jednej miske múku, cukor, maslo, kypriaci prášok, žĺtok a kakao. Vypracujeme hutné a pevnejšie cesto, ktoré rozdelíme na polovice, obalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na polhodinu do chladničky.

Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Najlepšie je použiť hrudkový tvaroh, vďaka ktorému koláčik chutí naozaj vynikajúco a je trochu pevnejší. Vymiešame si tvaroh, cukor, žĺtka a vanilkový cukor. Pre chuť môžeme pridať aj trochu citrónovej kôry. Mimo plnku si z bielkov ušľaháme pevný sneh, ktorý k tvarohu primiešame. Plnka tak bude vláčna a naozaj fajnová.

Plech si vystelieme papierom na pečenie, prípadne vymastíme troškou masla. Polovicu cesta nastrúhame na spodok. Na cesto navrstvíme tvarohovú plnku a na plnku opäť nastrúhame druhú polovicu cesta. Celý koláč pečieme 30 minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia. Jednoduchý koláčik, ktorý sa nedá pokaziť. Dobrú chuť.

 (Lucia M.), aprosef.hu

Chutil ti tento recept?

komentárov

x