Tento koláč sa v našej rodine traduje už niekoľko generácií. Jeho výnimočnosť však spočíva v jednej ingrediencii, ktorá je na pohľad celkom obyčajná.
Lahodné makové cesto, ktoré sa rozpadá na jazyku v tomto prípade dopĺňa pudingová plnka s višňami. Puding však v tomto koláčiku nevidíte. Ten, kto ho bude jesť a nebude vedieť, ako sa pripravoval, nebude mať o pudingu ani zdanie. Puding je presne tá neviditeľná ingrediencia, ktorá dáva koláču jeho jedinečnosť.
Na cesto
250 g maku
1 hrnček práškového cukru
1 hrnček polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
250 ml mlieka
2 PL slnečnicového oleja
1 vajce
450 g zaváraných čerešní
Na krém
1 balíček vanilkového pudingu
3 PL kryštálového cukru
120 ml čerešňovej šťavy z kompótu
Čerešňový kompót si otvoríme a necháme ovocie odkvapkať od šťavy. Šťavu potom odložíme bokom a čerešne vykôstkujeme. Pripravíme si cesto. Zmiešame všetky suché suroviny – mak, múku a práškový cukor, pridáme prášok do pečiva a poriadne premiešame. Postupne prilejeme olej, vajcia a mlieko a vymiešame hladké cesto. Pekáč si vymastíme maslom a vysypeme múkou a vylejeme doň cesto. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 25-30 minút.
Plnku si pripravíme jednoducho. Zmiešame pudingový prášok s cukrom a čerešňovou šťavou. Dobre rozmiešame a prisypeme čerešne. Varíme približne 5 minút, kým nám zmes nezačne hustnúť a popritom čerešne drvíme, aby vznikla jednotná hmota. Čerešňový puding necháme dobre vychladnúť. Keď máme cesto upečené prerežeme ho vodorovne na dve časti. Spodný diel cesta potrieme čerešňovým pudingom a zakryjeme ho vrchným dielom. Koláč necháme odstáť približne 2 hodiny, aby čerešňová plnka dobre zhustla. Podávame posypané práškovým cukrom. Prajeme dobrú chuť!
(Monika)