Špice patria medzi dezerty, ktoré sa mnohým z nás spájali hlavne s návštevou cukrárne. Teraz si ich však nemusíte kupovať, urobiť si ich môžete aj doma a vôbec to nie je také ťažké, ako by sa vám zdalo.
Na špice budeme potrebovať
Na cesto
- 40 gramov kryštálového cukru
- 80 gramov hladkej múky
- 10 gramov zlatého klasu
- 4 žĺtka
- 4 bielka
Na plnku
- 130 gramov kryštálového cukru
- 100 gramov zlatého klasu
- 700 mililitrov mlieka
- 1 vanilínový cukor
- 600 gramov masla
- 40 gramov kakaa
- 60 mililitrov rumu
Na likér
Špice si pripravíme nasledovne
- Bielka si vyšľaháme s polovicou cukru, žĺtka s druhou polovicou. Do žĺtok pridávame postupne múku so zlatým klasom a pomaly aj sneh z bielkov.
- Cesto si vylejeme na plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie.
- Keď cesto vychladne, vykrajujeme kolieska, ktoré natrieme roztopenou čokoládou na varenie. Pozor, len na stred, aby likér nevytekal.
- Necháme stuhnúť a pripravíme si plnku.
- Z mlieka, cukru a zlatého klasu uvaríme puding. Necháme ho vychladnúť. Potom pridáme preosiate kakao a rum.
- Nakoniec pridáme maslo a poriadne rozmixujeme.
- Naplníme si vrecúško a robíme si špice.
- Následne si pripravíme likér zo salka, vaječného likéru, rumu a sušeného mlieka.
- Špice necháme stihnúť aspoň na dve hodiny a plníme likérom. Následne dáme špice zase do chladničky.
- Potom zavrieme vrch špičkou a opäť dáme do chladničky.
- Pozor, aby ste likér nedali až po vrch, inak bude pretekať.
- Nakoniec ich namočíme do čokolády.