Palacinky nemusia byť len sladké! Práve preto sme sa inšpirovali receptom na slanú verziu a prinášame vám recept na špenátové palacinky, ktoré si zamilujú všetci, ktorí sa neboja skúšať nové veci. Navyše, pečiete ich v rúre, takže nemusíte stáť pri panvici a aj toho oleja sa efektívne zbavíte. Chcete z nich fitness verziu aj pre celiatikov? Použite cícerovú alebo mandľovú múku a rastlinné mlieko.
Na špenátové palacinky budeme potrebovať:
- 150 gramov celozrnnej múky
- 200 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 200 gramov baby špenátu
- 2 strúčiky cesnaku
- korenie a soľ
- čerstvé bylinky, prípadne aj sušené
Plnka
- biely jogurt
- šunka
- mozzarella
Postup:
- Cesto si pripravíme klasicky, použijeme aj mixér s metličkou, aby sa nám suroviny lepšie a ľahšie spojili. Ak nemáte mixér, postačí vám aj metlička alebo vareška. Cesto by malo byť hladké, podobné palacinkám. Upečieme ich klasicky na panvici s neprilnavým dnom, tým pádom nepotrebujeme žiadny olej.
- Ak však takú panvicu nemáte, skúste aspoň využiť napríklad kokosový olej aj to len štipku, prípadne repkový olej, tiež postačí len štipka. Palacinky naplníme podľa chuti, napríklad jogurtom, šunkou a syrom. Pekne ich zrolujeme a dáme ešte zapiecť do rúry na 8 minút. Pečieme pri teplote 200 stupňov.
- Podávame s čerstvou zeleninou alebo jogurtovým dipom. Dobrú chuť.
Lucia M.