Toto je jedno z mojich najobľúbenejších jedál a vždy keď doma nevieme, čo by sme navarili, vyhrajú práve špagety s paradajkovou omáčkou. Je to rýchle, jednoduché a fajnové. Takto paradajkovú omáčku pripravujem ja a recept je overený. Priniesla som si ho d dovolenky v Taliansku.
1 kg čerstvých zrelých paradajok
4 strúčiky cesnaku
asi 10 lístkov bazalky
soľ a korenie podľa chuti
nastrúhaný parmezán
špagety
zelené olivy (nie je potrebné)
Paradajky si najskôr umyjem a dám do hrnca. Zalejem ich vriacou vodou z kanvice a nechám na miernom ohni povariť asi tak 2-3 minúty. Varím ich preto, aby popraskala šupka, ktorú potom pod studenou vodou odstránim. Paradajky si rozrežem a vyrežem ešte zelenú striedku.
Následne si pripravím mixér, buď ponorný alebo robota, záleží podľa toho, čo máte momentálne k dispozícii. Do misky dám paradajky a pridám bazalku, pretlačený cesnak a trošku soli a korenia. Pomaly na nízkych otáčkach mixujem. Konzistenciu akú má mať omáčka časom odhadnete. Ja ju mixujem do hladka. Občas k tejto zmesi pridávam aj domáci kečup, ale to len v prípade, ak sa mi zdá, že bude omáčky pre všetkých málo.
Omáčku si prelejem do hrnca a nechám variť asi 15 minút, kým trošku zhustne. Ak sa vám zdá, že paradajky nemajú výraznú chuť, prípadne sú kyslé, môžete omáčku ešte dochucovať troškou cukru, prípadne ak je sladká, tak troškou soli.
Medzitým, ako sa omáčka varí si nastrúham nadrobno parmezán. Asi tak 1/3 dám aj do omáčky, čo ju trochu zahustí. Uvarím si špagety podľa návodu, ja mám radšej trošku tvrdšie, preto ich varím asi 7 minút. Potom stačí už len nabrať, kto chce, pridá si olivy a rýchly obed alebo večera je na svete. Dobrú chuť.
(Lucia M.)