Šošovicová polievka z červenej šošovice

(4 / 5)

Počuli ste už o nevestinej polievke? Ide o tradičný turecký recept, ktorého pôvod možno nájsť v legende o neveste Ezo. Táto dievčina milovala šošovicovú polievku a často ju aj pripravovala. Nevedno prečo, dodnes sa v Turecku dodržiava tradícia nevesty Ezo a každá budúca nevesta v predvečer svojej svadby túto polievku varí svojim príbuzným. Bez ohľadu na to, či je legenda pravdivá, táto polievka vás dostane svojou chuťou a výnimočnou farbou.

Budete potrebovať:

200 g červenej šošovice

2 PL bulguru

2 PL masla

1 cibuľu

4 PL slnečnicového oleja

2 PL paradajkového pretlaku

1 PL citrónovej šťavy

2 celé papriky (najlepšie červenú a zelenú)

čili podľa chuti

soľ a korenie podľa chuti

cca 2 litre vody

Postup prípravy:

Cibuľu si očistite a nakrájajte na drobno, olej a maslo dajte spolu do hrnca, aby sa rozohriali a potom doň vhoďte nakrájanú cibuľu. Bulgur a červenú šošovicu opláchnite v studenej vode a pridajte k osmaženej cibuli. Všetko spolu opekajte v hrnci približne 2 minúty, potom pridajte paradajkový pretlak, premiešajte, zalejte vodou a prikryte.

Do inej panvičky si dajte rozohriať trochu oleja. Obidve papriky si nakrájajte na kocky a osmažte ich v oleji celkom do mäkka. Pridajte ich k variacej sa polievke. Polievku varte približne 30 minút, nenechajte šošovicu, aby sa celkom rozvarila. Polievku osoľte, okoreňte, pridajte citrónovú šťavu a ak máte radi pikantné jedlá, pridajte aj čili podľa chuti. Potom ju už len rozmixujte ponorným mixérom a podávajte. Prajeme dobrú chuť!

(M), sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x