Počuli ste už o nevestinej polievke? Ide o tradičný turecký recept, ktorého pôvod možno nájsť v legende o neveste Ezo. Táto dievčina milovala šošovicovú polievku a často ju aj pripravovala. Nevedno prečo, dodnes sa v Turecku dodržiava tradícia nevesty Ezo a každá budúca nevesta v predvečer svojej svadby túto polievku varí svojim príbuzným. Bez ohľadu na to, či je legenda pravdivá, táto polievka vás dostane svojou chuťou a výnimočnou farbou.
200 g červenej šošovice
2 PL bulguru
2 PL masla
1 cibuľu
4 PL slnečnicového oleja
2 PL paradajkového pretlaku
1 PL citrónovej šťavy
2 celé papriky (najlepšie červenú a zelenú)
čili podľa chuti
soľ a korenie podľa chuti
cca 2 litre vody
Cibuľu si očistite a nakrájajte na drobno, olej a maslo dajte spolu do hrnca, aby sa rozohriali a potom doň vhoďte nakrájanú cibuľu. Bulgur a červenú šošovicu opláchnite v studenej vode a pridajte k osmaženej cibuli. Všetko spolu opekajte v hrnci približne 2 minúty, potom pridajte paradajkový pretlak, premiešajte, zalejte vodou a prikryte.
Do inej panvičky si dajte rozohriať trochu oleja. Obidve papriky si nakrájajte na kocky a osmažte ich v oleji celkom do mäkka. Pridajte ich k variacej sa polievke. Polievku varte približne 30 minút, nenechajte šošovicu, aby sa celkom rozvarila. Polievku osoľte, okoreňte, pridajte citrónovú šťavu a ak máte radi pikantné jedlá, pridajte aj čili podľa chuti. Potom ju už len rozmixujte ponorným mixérom a podávajte. Prajeme dobrú chuť!
(M), sovkusom.ru