Slovenské fánky

(3 / 5)

Obdobie šišiek a fánkov prichádza už čoskoro. Ak si užívate tieto vysmážané sladké dobroty a robievate väčšinou len klasické šišky, tentokrát by ste mohli pripraviť fánky, ktoré rovnako patria k slovenským tradíciám. Viete, čo je na nich najlepšie? Nemusia vyzerať dokonale a rovnako, ako je to u šišiek. Fánky môžu mať rôznu veľkosť aj tvar, na chuti im to vôbec neuberie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peter Kútny (@kutnypeter) on

Na Fánky budeme potrebovať:

  • 600 gramov hladkej múky
  • 60 gramov cukru
  • 1 kocka droždia
  • 100 ml mlieka
  • 300 ml kyslej smotany pochúťkovej
  • 4 žĺtka
  • cca 8 PL rumu
  • trošku soli
  • 1 vajíčko

Postup:

  • Cesto si vypracujeme tak, že všetky suroviny zmiešame. Najskôr si môžeme pripraviť kvások z mlieka, droždia a cukru. Ten potom primiešame k ostatným surovinám a kysnuté cesto necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou.
  • Potom si ho ešte raz na pomúčenej doske vymiesime, no opatrne, aby nám neprekyslo alebo nespľaslo. Vyvaľkáme si jednotlivé obdĺžniky a buď fánky narežeme, prípadne povykrajujeme nožom tvary, aké chceme. Cesto môžeme dvakrát preložiť.
  • Fánky vysmážame na horúcom oleji, niekto používa aj domácu bravčovú masť. Keď ich máme hotové, odkvapkané od oleja na servítke, obalíme ich v práškovom cukre, ktorý sme si zmiešali s vanilkovým. Podávame aj s džemom. Dobrú chuť.

TIP: Moja starká fánky vždy pripravovala ako „vedľajší produkt“ šišiek. Jednoducho si nejaké cesto odložila, vykrojila rôzne tvary a nazývali sme to fánky. Robievali ste to tak aj vy?

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x