Obdobie šišiek a fánkov prichádza už čoskoro. Ak si užívate tieto vysmážané sladké dobroty a robievate väčšinou len klasické šišky, tentokrát by ste mohli pripraviť fánky, ktoré rovnako patria k slovenským tradíciám. Viete, čo je na nich najlepšie? Nemusia vyzerať dokonale a rovnako, ako je to u šišiek. Fánky môžu mať rôznu veľkosť aj tvar, na chuti im to vôbec neuberie.
Na Fánky budeme potrebovať:
- 600 gramov hladkej múky
- 60 gramov cukru
- 1 kocka droždia
- 100 ml mlieka
- 300 ml kyslej smotany pochúťkovej
- 4 žĺtka
- cca 8 PL rumu
- trošku soli
- 1 vajíčko
Postup:
- Cesto si vypracujeme tak, že všetky suroviny zmiešame. Najskôr si môžeme pripraviť kvások z mlieka, droždia a cukru. Ten potom primiešame k ostatným surovinám a kysnuté cesto necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou.
- Potom si ho ešte raz na pomúčenej doske vymiesime, no opatrne, aby nám neprekyslo alebo nespľaslo. Vyvaľkáme si jednotlivé obdĺžniky a buď fánky narežeme, prípadne povykrajujeme nožom tvary, aké chceme. Cesto môžeme dvakrát preložiť.
- Fánky vysmážame na horúcom oleji, niekto používa aj domácu bravčovú masť. Keď ich máme hotové, odkvapkané od oleja na servítke, obalíme ich v práškovom cukre, ktorý sme si zmiešali s vanilkovým. Podávame aj s džemom. Dobrú chuť.
TIP: Moja starká fánky vždy pripravovala ako „vedľajší produkt“ šišiek. Jednoducho si nejaké cesto odložila, vykrojila rôzne tvary a nazývali sme to fánky. Robievali ste to tak aj vy?
Lucia M.