Slávny taliansky koláč Panettone

(1 / 5)

Určite ste si v obchodoch hlavne pred sviatkami všimli známy taliansky hutný koláč Panettone. Mnohým ľuďom môže pripomínať slávnu slovenskú bábovku. Je však v niečom iný a výnimočný. Známy je hlavne svojím netradičným tvarom a kandizovaným ovocím, ktoré sa v ňom nachádza. Na prvý pohľad sa vám môže tento dezert zdať suchý, no jeho čaro je najmä v jeho vláčnosti a vynikajúcej chuti. Stojí za vyskúšanie a už ho v obchode kupovať nebudete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna (@anne_bondarenko) on

Budeme potrebovať:

  • 850 g múky
  • 25 g kvasiniek
  • 50 g cukru na kvások
  • 1 lyžica cukru
  • 180 g masla
  • 2 vajíčka
  • 4 žĺtky
  • 150 g hrozienok
  • 100 g kandizovaného ovocia
  • 100 g orechov
  • 1,5 lyžičky soli
  • kôra z jedného citróna
  • 1/2 lyžičky vody

Postup:

  • Kvasinky spolu s cukrom rozpustite v teplej vode. Do tejto zmesi pridajte pol šálky múky a poriadne premiešajte. Takto pripravenú zmes nechajte približne 20-30 minút pod uterákom v izbovej teplote.
  • Zvyšok múky si položte na pracovnú dosku, v strede múky vytvorte priestor a nalejte tam roztopené maslo, cukor, vajíčka, citrónovú kôru a poriadne cesto rozmieste spolu s kváskom. Cesto by nemalo byť miesené viac ako 10 minút. Musí byť elastické takmer ako žuvačka.
  • Do hotového cesta pridajte hrozienka, kandizované ovocie a orechy. Zapracujte ich poriadne do cesta a nechajte hodinu a pol odpočívať. Po hodine a pol cesto premiestnite do vymastenej formy, v ktorej ho budete piecť (najlepšie okrúhla alebo silikónová na chlebík) a opäť nechajte hodinu odpočívať. Po hodine môžete Panettone piecť pri teplote 190 stupňov asi 10 minút. Po desiatich minútach znížte teplotu na 160 stupňov a pečte ešte 20-30 minút.

Tipy:

  • Počas pečenia neotvárajte často rúru.
  • Pred pečením by mala byť rúra vyhriata na 150-180 stupňov.
  • Práškový cukor alebo polevu dávajte na koláč hneď po upečení.

takprosto.cc

Chutil ti tento recept?

komentárov

x