Určite ste si v obchodoch hlavne pred sviatkami všimli známy taliansky hutný koláč Panettone. Mnohým ľuďom môže pripomínať slávnu slovenskú bábovku. Je však v niečom iný a výnimočný. Známy je hlavne svojím netradičným tvarom a kandizovaným ovocím, ktoré sa v ňom nachádza. Na prvý pohľad sa vám môže tento dezert zdať suchý, no jeho čaro je najmä v jeho vláčnosti a vynikajúcej chuti. Stojí za vyskúšanie a už ho v obchode kupovať nebudete.
Budeme potrebovať:
- 850 g múky
- 25 g kvasiniek
- 50 g cukru na kvások
- 1 lyžica cukru
- 180 g masla
- 2 vajíčka
- 4 žĺtky
- 150 g hrozienok
- 100 g kandizovaného ovocia
- 100 g orechov
- 1,5 lyžičky soli
- kôra z jedného citróna
- 1/2 lyžičky vody
Postup:
- Kvasinky spolu s cukrom rozpustite v teplej vode. Do tejto zmesi pridajte pol šálky múky a poriadne premiešajte. Takto pripravenú zmes nechajte približne 20-30 minút pod uterákom v izbovej teplote.
- Zvyšok múky si položte na pracovnú dosku, v strede múky vytvorte priestor a nalejte tam roztopené maslo, cukor, vajíčka, citrónovú kôru a poriadne cesto rozmieste spolu s kváskom. Cesto by nemalo byť miesené viac ako 10 minút. Musí byť elastické takmer ako žuvačka.
- Do hotového cesta pridajte hrozienka, kandizované ovocie a orechy. Zapracujte ich poriadne do cesta a nechajte hodinu a pol odpočívať. Po hodine a pol cesto premiestnite do vymastenej formy, v ktorej ho budete piecť (najlepšie okrúhla alebo silikónová na chlebík) a opäť nechajte hodinu odpočívať. Po hodine môžete Panettone piecť pri teplote 190 stupňov asi 10 minút. Po desiatich minútach znížte teplotu na 160 stupňov a pečte ešte 20-30 minút.
Tipy:
- Počas pečenia neotvárajte často rúru.
- Pred pečením by mala byť rúra vyhriata na 150-180 stupňov.
- Práškový cukor alebo polevu dávajte na koláč hneď po upečení.
takprosto.cc