Ak sa chystáte pripraviť počas sviatkov, alebo aj kedykoľvek mimo nich niečo naozaj chutné, pouvažujte nad týmto pletencom zo syra čedar. Syr lahodnej a výnimočnej chuti dodá fantastickému domácemu kysnutému cestu ten správny šmrnc. Žiadny slaný koláč nikdy nechutil lepšie!
1 šálku teplej vody
11g sušeného droždia
1 PL medu
1 PL soli
3 šálky polohrubej múky
500g čedaru (ideálne v plátkoch)
cesnak podľa chuti
olivový olej podľa chuti
provensálske bylinky podľa chuti
Droždie nechajte rozpustiť v teplej vode a pridajte lyžicu medu. Nechajte chvíľu stáť a medzitým si preosejte múku, pridajte soľ a dobre zamiešajte. Prilejte vodu s medom a kvasnicami a rukami vymiešajte cesto, ktoré by sa nemalo lepiť. Potom ho prikryte utierkou a dajte podkysnúť na teplom mieste zhruba 1 hodinu.
Medzitým si v miske pretlačte cesnak, trochu soli, bylinky a trochu olivového oleja. Rúru si predhrejte na 50 stupňov. Syr nakrájajte na plátky, ak ste ho nemali už v plátkoch kúpený. Cesto si rozvaľkajte na pomúčenej doske a po celej ploche natrite cesnakovo-bylinkovú koreniacu zmes. Na to poukladajte plátky čedaru, cesto zrolujte a v celosti ho dajte na plech do slabo vyhriatej rúry, kde ho nechajte 5 minút.
Potom celú rolku cesta vyberte a urobte doň zárezy zhruba každé 4cm tak, ako vidíte na obrázku hore. Cesto by sa nemalo oddeliť, malo by sa dať od seba iba odtiahnuť. Zakryte plech klasickou utierkou a nechajte ho v rúre 30 minút pri teplote 50 stupňov.
Potom utierku vyberte a vrch cesta potrite olejom. Rúru si vyhrejte na 200 stupňov a pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 180 stupňov a pečte 30 minút. Hotovo! Vynikajúco chutí k polievkam, alebo ako teplý slaný koláčik k čaju. Prajeme dobrú chuť!
(M), sovkusom.ru