Ak nemáte času nazvyš, no napriek tomu vás prepadla chuť na niečo chrumkavé, čo si môžete vziať k televízii, tieto mini koláčiky splnia všetky vaše požiadavky. Cigary berek (orig. Sigara Böreği) sú tureckým národným jedlom a ich názov je odvodený od ich typického tvaru valčeka pripomínajúceho cigaru. Toto jedlo je u domácich veľmi obľúbené a preto si ho neváhajú dopriať na raňajky, obed i večeru.
4 tenké cestá pita
150 g syra (príp. tvarohu)
1 vajíčko
čierne korenie
kôpor
soľ (podľa potreby)
rastlinný olej
Pita cesto narežte na trojuholníky. Nasekaný kôpor zmiešajte so syrom alebo s tvarohom a pridajte korenie. Oddeľte žĺtky od bielok a pridajte ich do náplne. Opatrne všetko premiešajte. V prípade, že ste použili tvaroh, môžete do zmesi pokojne pridať i soľ. Zmes opatrne naneste na pripravené cesto pita a zrolujte ho. Ak chcete, aby sa vám nerozpadlo, potrite ho vaječným bielkom. Pripravené “cigary“ smažte v dostatočnom množstve oleja dozlatista. Upiecť by sa mali aj bez oleja v rúre na papieri na pečenie. Dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: youtube.com, Katuš, takprosto.cc