Tieto mrežovníky si radi a často kupujeme v potravinách, no keď ich ochutnáme, vždy nám na tej chuti niečo nesedí. Umelé prísady, ktoré sa dávajú do cesta! Áno, priatelia, presne tie! Aby ste za takéto koláčiky nemuseli veľa platiť a na raňajky v práci mali domáce pečivo z kvalitných surovín, pripravte si ich doma v predvečer odchodu do práce.
Na plnku
1 balíček vanilkového pudingu
350ml mlieka
3 PL kryštálového cukru
Na cesto
500g polohrubej múky
100ml slnečnicového oleja
1 vajce
štipka soli
1 balíček prášku do pečiva
1 kocka celého droždia
250ml mlieka
4 PL kryštálového cukru
Ako prvé uvarte puding klasickým spôsobom, prípadne podľa návodu na balíčku. Mlieka dajte menej, podľa uvedenej mierky, aby bol puding dostatočne hustý a tuhý. Nechajte ho vychladnúť a pravidelne premiešajte.
V hlbšej miske si nadrobte droždie, pridajte vlažné až mierne teplé mlieko a cukor. Nechajte ho, kým sa rozpustí a potom pridajte olej, soľ a bielok z vajíčka. Celú zmes dobre prešľahajte. Potom pridajte múku a prášok do pečiva a vymieste cesto. Malo by sa vám na ruky lepiť, ako správne kysnuté cesto. Nenechávajte cesto podkysnúť, ale rovno ho rozdeľte na guľôčky veľkosti vlašských orechov. Každú guľôčku rozvaľkajte na pomúčenej doske na veľkosť päste alebo dlane. Potom do prvej polovice cesta urobte zárezy nožom, do druhej polovice cesta dajte lyžicu pudingu. Prvú polovicu cesta so zárezmi potom preložte cez pudingovú plnku a založte pod cesto, aby spolu držalo. Takto vytvoríte krásne rožteky, alebo mrežovníky.
Hotové rožteky nechajte 15 minút odpočívať a potom ich zvrchu natrite rozšľahaným žĺtkom. Posypať ich môžete orieškami alebo mandľami, no vynikajúce sú aj bez nich. Pečte pri teplote 200 stupňov približne 15-20 minút, kým kôrka cesta nebude zlatistá. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)