Receptov na sladké pečivo sú milióny. Ak však hľadáte taký, ktorý vám nezaberie veľa času a bude chutiť celej vašej rodine, tak je to rozhodne tento! Určite zachutí aj vašim deťom, pretože je úžasne sladký. Na prípravu nie je príliš náročný a preto je ideálnou voľbou a víkendové pečenie.
polohrubá múka 1-1,5 kg
droždie 75 g
maslo 100 g
cukor 150 g
ríbezľový džem 150g
mlieko 0,5 l
vajíčko 5ks
4 PL slnečnicového oleja
1 ČL soli
Z pol litra mlieka oddeľte jeden hrnček. Teplota mlieka by mala byť o niečo vyššia ako v miestnosti. Do mlieka podrvte kvasnice a pridajte zopár lyžíc múky. Misu zakryte utierkou a nechajte ju postáť približne 2 hodiny. Ďalej zmiešame mlieko so soľou, slnečnicový olej a vajcia. Zmes jemne premiešajte a potom postupne primiešavajte preosiatu múku. Roztopte maslo, ale pozor aby nebolo príliš horúce. V tomto momente začnite cesto miesiť rukami. Pokiaľ treba, namažte si ruky rastlinným olejom. Vymiesené cesto dajte do hlbokej misy, zakryte uterákom a nechajte ho dôjsť. Posypte si stôl múkou a rozdeľte si cesto na 10-12 kusov. Následne musíte jednotlivé kusy naplniť džemom. Naplnené buchty položte na plech pokrytý papierom na pečenie, nechajte ich pár minút stúpať pri izbovej teplote a následne ich vložte do rúry. Pečieme 12-20 minút na 180 stupňoch. Hotové buchty môžu byť posypané cukrom alebo natreté medom.
Gabi