Jemné a nadýchané vzdušné cesto, veľkorysá vôňa romantickej škorice, sladučké banány a krémová poleva. Tieto slová len ťažko niečo predbehne a ešte ťažšie niečo predbehne tento koláč, keď sa ho raz pokúsite upiecť. Voňavé škoricové slimáky s netradičnou prísadou vám úplne učarujú.
Škoricové slimáky dlhé roky dobíjajú srdcia všetkých milovníkov sladkostí a voňavého kysnutého cesta. Radi a často si ich kupujeme cestou do práce v pekárni alebo v obchode. No tieto si dokážete pripraviť sami a budú tisíc krát lepšie ako kupované. Niežeby sme mali niečo proti kupovanému pečivu. Ale domáce je len domáce. Koláčik je s banánmi a polevou taký neobvyklý, že sa hodí pokojne aj na slávnostný stôl. Rovnako však bude chutiť, keď si vyložíte nohy a vypijete si pri ňom čaj.
Budeme potrebovať:
- 400 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 2 banány
- 10 g sušeného droždia
- 200 g masla
- 1 PL mletej škorice
- 100 g kryštálového cukru
- 1,5 šálky pomletých vlašských orechov
- 200 g práškového cukru
- štipku soli
Postup prípravy:
- Priveďte do varu 230 ml mlieka a 3 polievkové lyžice masla. Nechajte mlieko trochu vychladnúť a ešte do teplého pridajte droždie. Nechajte odstáť približne 10 minút. Potom pridajte lyžicu kryštálového cukru, štipku soli a všetko dôkladne premiešajte. Do tejto zmesi pridajte 150 g múky a dobre premiešajte, aby nevznikli hrudky.
- Jeden banán si roztlačte na kašičku a pridajte ho do zmesi. Opäť dobre premiešajte. Cesto by malo byť lepkavé.
- Na dosku si vysypte múku a cesto premieste. Potom ho vložte do misky a prikryte utierkou. Odložte na hodinu na teplé miesto, aby podkyslo. Potom si z cesta na dobre pomúčenej doske vyvaľkajte obdĺžnik.
- Rozpustite zvyšné maslo a natrite ho na cesto. Na to nasypte mleté alebo nasekané vlašské orechy a posypte škoricou a ak máte radi aromatické sladkosti, môžete pridať aj štipku rozdrvených klinčekov. Banány si nakrájajte na tenšie kolieska a poukladajte ich na cesto.
- Cesto si zrolujte a narežte ho na približne 8 kusov. Plech, alebo zapekaciu misku si vymastite, aby sa odspodu slimáky nelepili. Potom ich naň opatrne poukladajte tak, aby sa vám nerozpadli.
- Pečte do zlatista približne 50 minút pri teplote 180 stupňov. Medzitým si uvarte krémovú polevu. Na jej prípravu budete potrebovať 3 polievkové lyžice masla, 2 lyžice mlieka a práškový cukor od chuti. Maslo rozpustite na malej panvici a pridajte zvyšné ingrediencie. Ak by bol poleva príliš hustá, pridajte ešte mlieko.
- Absolútne fantastické, domáce, kysnuté slimáky ulahodia naozaj každému. Tento jednoduchý recept poteší každého člena vašej rodiny. Vyskúšate ho? Dajte nám vedieť v komentároch.
(Monika), sovkusom.ru