Škandinávska čokoládová torta

(2 / 5)

Ak ste niekedy jedli originálne severské zákusky, určite budete poznať túto úchvatnú čokoládovú tortu. Škandinávci ju doslova zbožňujú a tak trochu neoficiálne ju nazývajú aj národným dezertom. Prečo, to nevedno. Jedno je však isté, túto sladkosť si zamilujete na prvý hlt!

Budete potrebovať:

480g polohrubej múky

520g práškového cukru

750g kyslej smotany

100g vlašských orechov

120g masla

75g kakaa

75ml mlieka

½ ČL prášku do pečiva

1 balíček vanilkového cukru

2 PL oleja

Postup prípravy:

Zmiešajte 1 PL cukru s 50g roztopeného masla, pridajte 1 PL kyslej smotany a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešajte. K celkovej hmotnosti pridajte 1 ½ šálky múky. Vypracujte cesto a rozdeľte ho na dve polovice. Do jednej zapracujte 3 lyžičky kakaa. Zostávajúcu múku rozdeľte na dve rovnaké časti a pridajte ju do oboch ciest. Výsledné cesto by malo byť husté, homogénne, no pružné a jemné zároveň. Malo by ísť v podstate o sušienkové cesto.

Vznikli vám dva druhy cesta. Každý druh si rozdeľte na 6 častí a vyvaľkajte na veľkosť tortovej formy. Každý kruh cesta namažte jemne olejom a vidličkou popichajte po celej ploche. Kúsok po kúsku pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie. Rúru si rozohrejte na 200 stupňov a cesto pečte maximálne 8 minút. To isté urobte s každým kúskom cesta. Ak cestá nie sú rovnaké, po upečení ich obrežte podľa jednej šablóny – ideálne podľa tortovej formy.

Pripravte si aj krém. V miske si zmiešajte smotanu, vanilkový cukor a 1 PL cukru. Plnka je hotová, odložte ju na čas do chladničky

V inej miske si pripravte polevu. Zmiešajte 5 PL cukru, mlieko a zvyšné kakao. Polevu zmes varte, pokým celkom nezhustne, po odstavení pridajte 70g masla a miešajte, kým sa v kréme neroztopí.

Orechy si nasekajte nadrobno. Striedavo ukladajte cestá biele a hnedé. Na každé dajte vrstvu krému a posypte trochou orieškov. Takto pokračujte, až kým na poslednú vrstvu krému nepoložíte posledný kúsok cesta. Celé to zalejte polevou a dajte stuhnúť do chladničky. Hotovo! Prajeme dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Chutil ti tento recept?

komentárov


@receptik.sk na Instagrame

Načítať viac..
x