Sezónny recept: pesto z medvedieho cesnaku

Loading...
(5 / 5)

Jednou z prvých surovín, ktoré môžeme na jar začať spracovávať, je práve medvedí cesnak. Sezóna sa čoskoro začne a v tejto dobe je starostlivosť o naše zdravie a imunitu ešte dôležitejšia. Medvedí cesnak má úžasnú orieškovo-cibuľovú chuť a jeho využitie v kuchyni je naozaj všestranné.

Ak ho chodíte zbierať ručne, pravdepodobne už poznáte svoje overené lokality, kde rastie každoročne. Tento rok zrejme farmárske trhy až také dostupné nebudú, no ak chcete túto sezónnu dobrotu za skvelú cenu a v bezkonkurenčnej kvalite, Svet bedničiek ním otvára jarnú sezónu a slovenský medvedí cesnak kúpite vo výhodnom balení. V ponuke je 100 gramov na ochutnávku ale aj kilogramové balenie, pokiaľ sa rozhodnete vyskúšať napríklad lahodné pesto.

Foto: Svet bedničiek

Svet bedničiek doručuje po celom Slovensku a objednávka vám príde až domov pred dvere. Zvoliť si môžete aj čas a termín doručenia a keďže sú produkty z lokálnych fariem od malých farmárov, zbytočne k vám necestujú z veľkej diaľky. Farmársky trh si tak užijete z pohodlia vášho domova a vyberať si môžete z najkvalitnejších produktov.

Ako konzumovať medvedí cesnak?

Vitamínov nie je nikdy dosť a pár pohárikov pesta môžete darovať priateľom alebo rodine. Najväčšia výhoda je, že v chladničke vydrží aj rok a všetkým jedlám dodá šmrnc. Medvedí cesnak môžete konzumovať celý, až na korienky. Môžete ho jesť surový v šalátoch alebo nakrájaný a podávaný na chlebíčkoch, môžete ho dusiť, pražiť alebo rozmixovať v krémovej polievke alebo omáčke. Jasná a prenikavá chuť zelenej cibuľky a klasického cesnaku sa ideálne hodí v kombinácii s píniovými orieškami a parmezánom alebo kozím syrom. Ako tip na recept sme si pripravili práve pesto, pretože je najuniverzálnejšie. Pridať ho môžete k cestovinám, do polievok alebo konzumovať samostatne ako dip či súčasť nátierok.

Foto: Unsplash

Medvedí cesnak je známy svojimi detoxikačnými účinkami, pomáha aj pri ťažkostiach s trávením a vysokým krvným tlakom. Ľudia trpiaci migrénami a častými bolesťami hlavy naň nedajú dopustiť. Jeho sezóna začína v marci a končí sa v máji, kedy po zime potrebujeme posilniť imunitu a práve s tým vám môže pomôcť. Pokiaľ ho chcete spracovať a skladovať, najjednoduchší spôsob je práve pesto.

Základné pesto z medvedieho cesnaku

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 500 gramov medvedieho cesnaku
  • 150 ml olivového oleja
  • citrónová šťava podľa chuti
  • soľ a korenie (prípadne čili, ak máte radi trochu ostrejšiu chuť)

Pesto pripravíme nasledovne:

  • Listy si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Pripravíme si mixér, prípadne smoothie maker, a listy spolu s olejom rozmixujeme. Keď nám začne vznikať kašovitá hmota, pridáme podľa chuti citrónovú šťavu, soľ a korenie. Mixujeme, kým nám nevznikne husté a krémové pesto.
  • Tým následne naplníme sklenené poháriky, ktoré sme dobre umyli a utreli čistou utierkou, ideálne papierovou. Uistíme sa, že vo vnútri nie sú žiadne nečistoty, aby nám pesto vydržalo čo najdlhšie. Na vrch môžete naliať olivový olej, stačí malá vrstvička, ktorá zabezpečí konzerváciu. Pesto skladujeme v chladničke a vydrží vám aj niekoľko mesiacov.
Foto: Unsplash

Pesto z medvedieho cesnaku s orieškami a parmezánom

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 300 gramov medvedieho cesnaku
  • 150 ml olivového oleja
  • 50 gramov parmezánu
  • 50 gramov orieškov (ideálne píniové alebo vlašské, môžu byť aj mandle)
  • citrónová šťava
  • soľ a korenie

Pesto pripravíme nasledovne:

  • Postup je veľmi podobný ako pri základnom recepte, no pridávame oriešky a syr. Keď všetko spolu rozmixujeme, vyvážime chuť a citrónovú šťavu, soľ a korenie pridáme až na záver. Parmezán je sám o sebe slaný, takže so soľou sme v závere opatrnejší.
Foto: Unsplash

TIPY na záver:

  • k medvediemu cesnaku môžete pridať aj lístky bazalky, prípadne čerstvý špenát alebo rukolu
  • skvelá kombinácia je aj mäta a koriander, bylinky v peste naozaj dokážu prekvapiť
  • vyskúšajte namiesto parmezánu kozí syr, pesto však spotrebujte skôr
  • pesto z medvedieho cesnaku sa ideálne hodí ku korenistej chuti čerstvých reďkoviek
  • opekané zemiaky nikdy nechutili lepšie, na posledných 10 minút pečenia v rúre ich premiešajte s lyžicou pesta

 

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x