Jednou z prvých surovín, ktoré môžeme na jar začať spracovávať, je práve medvedí cesnak. Sezóna sa čoskoro začne a v tejto dobe je starostlivosť o naše zdravie a imunitu ešte dôležitejšia. Medvedí cesnak má úžasnú orieškovo-cibuľovú chuť a jeho využitie v kuchyni je naozaj všestranné.
Ak ho chodíte zbierať ručne, pravdepodobne už poznáte svoje overené lokality, kde rastie každoročne. Tento rok zrejme farmárske trhy až také dostupné nebudú, no ak chcete túto sezónnu dobrotu za skvelú cenu a v bezkonkurenčnej kvalite, Farmove ním otvára jarnú sezónu a slovenský medvedí cesnak kúpite vo výhodnom balení. V ponuke je 100 gramov na ochutnávku ale aj kilogramové balenie, pokiaľ sa rozhodnete vyskúšať napríklad lahodné pesto.
Farmove doručuje po celom Slovensku a objednávka vám príde až domov pred dvere. Zvoliť si môžete aj čas a termín doručenia a keďže sú produkty z lokálnych fariem od malých farmárov, zbytočne k vám necestujú z veľkej diaľky. Farmársky trh si tak užijete z pohodlia vášho domova a vyberať si môžete z najkvalitnejších produktov.
Vitamínov nie je nikdy dosť a pár pohárikov pesta môžete darovať priateľom alebo rodine. Najväčšia výhoda je, že v chladničke vydrží aj rok a všetkým jedlám dodá šmrnc. Medvedí cesnak môžete konzumovať celý, až na korienky. Môžete ho jesť surový v šalátoch alebo nakrájaný a podávaný na chlebíčkoch, môžete ho dusiť, pražiť alebo rozmixovať v krémovej polievke alebo omáčke. Jasná a prenikavá chuť zelenej cibuľky a klasického cesnaku sa ideálne hodí v kombinácii s píniovými orieškami a parmezánom alebo kozím syrom. Ako tip na recept sme si pripravili práve pesto, pretože je najuniverzálnejšie. Pridať ho môžete k cestovinám, do polievok alebo konzumovať samostatne ako dip či súčasť nátierok.
Medvedí cesnak je známy svojimi detoxikačnými účinkami, pomáha aj pri ťažkostiach s trávením a vysokým krvným tlakom. Ľudia trpiaci migrénami a častými bolesťami hlavy naň nedajú dopustiť. Jeho sezóna začína v marci a končí sa v máji, kedy po zime potrebujeme posilniť imunitu a práve s tým vám môže pomôcť. Pokiaľ ho chcete spracovať a skladovať, najjednoduchší spôsob je práve pesto.