Šalátová polievka

Loading...
(0 / 5)

Šalát je surovina, na ktorú v dospelosti nespomíname príliš dobre. Ako deti sme ju totiž v obľube nemali. Dnes sa niektorí snažia prísť jej znovu na chuť. Šalátová polievka je ideálnym riešením práve v takomto prípade, pretože vďaka vareniu získa jemnosť a spojenie chuti so základnými ingredienciami z tohto receptu otvára nové zmysly.

Na druhej strane, niektorí z nás si už chuť šalátu zamilovali a snažia sa experimentovať a skúšať nové chute. Veľkou výhodou tohto receptu je jeho jednoduchosť, pretože potrebujete len minimálne množstvo ingrediencií, a tiež keď doma „nič nemáte“ lebo ste zabudli ísť na nákup, tak vás táto polievka zachráni.

Na šalátovú polievku budeme potrebovať:

  • šalát (či už kučeravý, alebo hlávkový, akýkoľvek)
  • smotanu na sľahanie
  • mlieko
  • citrón
  • 2 zemiaky
  • soľ
  • olivový olej

Postup:

  • Nakrájame si cibuľku, alebo jarnú cibuľku a na olivovom oleji ju pražíme dozlatista. Následne pridáme soľ a kto chce, môže aj iné koreniny, napríklad červenú mletú papriku.
Veronika/receptik.sk
  • Počas praženia si nakrájame šalát na malé kúsky, resp. pásiky, zároveň si ošúpeme zemiaky a nakrájame na kocky. Predtým, než pridáme šalát do hrnca, si cibuľku podlejeme vodou – ale pozor, len malým množstvom. Keď voda zovrie, pridáme do nej nakrájaný šalát a zemiaky a chvíľu povaríme.
Veronika/receptik.sk
  • Následne pridáme celú smotanu na šľahanie a kúsok mlieka. Množstvo závisí od kapacity vášho hrnca.  Privádzame do varu.
  • Keď nám polievka zovrie, ochutnáme ju a v prípade, že sa vám zdá málo slaná, môžete ju dochutiť. Ja občas používam aj grilovacie korenie, z dôvodu, že mi chutí tá zmes chutí, ktorú obsahuje. To však robiť nemusíte, pokiaľ vám chutí taká, aká je.
Veronika/receptik.sk
  • Napokon, keď už je dovarená, necháme ju na 3-5 minút odstáť, resp. vychladnúť a pridáme do nej kúsok vyšťaveného citrónu, alebo octu. Dôležité je robiť to s mierne vychladnutou polievkou, pretože ak to spravíte skôr, môže sa vám mlieko zraziť. Dobrú chuť.
Veronika/receptik.sk

Veronika Sedláčeková

 

Chutil ti tento recept?

komentárov

x