Tvarohové koláče sú sladkosť, ktorá bude vždy chutiť a bude sa dať robiť na sto spôsobov. Dnes vám ukážeme recept, ktorý teší nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Videli ste už šachovnicový koláč? Ak nie, pozrite sa, ako jednoducho sa dá pripraviť.
Na cesto
50 ml mlieka
2 PL kakaa
150 g masla
180 g múky
3 vajcia
1 ČL prášku do pečiva
Na plnku
4 vajcia
120 g práškového cukru
700 g jemného tvarohu
200 g kyslej smotany
125 g masla
2 PL hladkej múky
1 balíček vanilkového cukru
Na glazúru
100 g horkej čokolády
50 g masla
V hrnčeku si zmiešajte mlieko, kakao, cukor a maslo a nechajte ich na miernom ohni rozpustiť. Zmes dôkladne miešajte, aby neprihorela. Keď sa všetko spojí a zmes ostane konzistentná, odstráňte ju z plameňa a nechajte vychladnúť. V miske si zmiešajte múku, prášok do pečiva a celé vajíčka a ručným mixérom vypracuje hustú zmes. Potom pomaly prilievajte vychladnuté mlieko s kakaom a ostatnými ingredienciami.
Cesto dobre vyšľahajte a vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Dajte ho vypiecť na 25-30 minút do rúry predhriatej na 180 stupňov. Po upečení ho vyberte z plechu na dosku a nechajte dobre vychladiť.
Pripravte si tvarohový krém. Zmiešajte maslo s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami, pridajte tvaroh a kyslú smotanu a vymiešajte hladký krém. V inej miske si vyšľahajte tuhé bielka a vareškou ich primiešajte k tvarohovému krému. Dajte krém na pár minút do chladničky, aby trochu stuhol.
Zatiaľ si nakrájajte vychladnuté cesto na 10 rovnako širokých pásov. Ak chcete, aby koláč vyzeral naozaj pekne, odmerajte si cesto a vypočítajte si, aké by mali byť pásy z cesta široké, aby vyšli na milimeter rovnaké.
Pásy uložte naspäť do pekáča tak, ako vidíte na obrázku. Medzi ne dajte tvarohový krém. Potom položte druhú vrstvu cesta tentoraz na pásy tvarohu a opäť zvyšok doplňte krémom. Koláč dajte do chladničky a pripravte si čokoládovú glazúru.
Vo vodnom kúpeli si roztopte maslo a horkú čokoládu. Po rozpustení ihneď natrite polevu na koláč a ešte teplé dajte do chladničky. Nechajte koláč stuhnúť aspoň 30 minút v chlade a potom môžete podávať.
Alternatívou ku glazúre je aj takýto šachovnicový poprašok z práškového cukru. Vyzerá rovnako efektne. Prajeme veľa šťastia pri pečení a dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc