Poznáte tento tradičný koláč? V niektorých domácnostiach sa pripravuje každý rok a my sme ho taktiež nemohli vynechať. Ružomberský medovník si tento rok určite pripravím podľa tohto receptu.
600 gramov hladkej múky
250 gramov práškového cukru
100 gramov hery
4 lyžice medu
3 vajíčka
1 ČL sódy bikarbóny
škorica
hrozienka
orechy
lekvár
V miske si vypracujeme cesto a zabalíme ho do potravinárskej fólie. V chladničke ho necháme odpočívať minimálne 3 hodiny, no môžeme ho nechať aj cez noc. Rozdelíme si ho na 3 časti a vyvaľkáme. Každé cesto potrieme kyslejším a výraznejším lekvárom a posypeme pomletými orechmi a hrozienkami. Cesto dôkladne zavinieme a potrieme vajíčkom. Pečieme asi na 180 stupňov, kým nieje cesto do zlatista.
Lucia M.