Aj vy si ešte pamätáte vtáčie mlieko ako najväčšiu dobrotu z prázdnin u starej mamy? Dnes sa tento recept neteší zďaleka takej obľube ako kedysi. Na trh prišli rôzne iné druhy sladkostí a tak sa tie tradične-netradičné domáce dobroty odsúvajú do úzadia. A nechceli by ste spraviť vašim deťom radosť a ponúknuť im niečo z vašej mladosti?
Tento recept je jednoducho fantastický. Keď vtáčie mlieko ochutnáte a zavriete oči, budete opäť tam, kde ste boli pred rokmi a budete sa cítiť ako Alica v krajine zázrakov. Vtáčie mlieko sa nedá porovnávať s dnešnými tortami a koláčmi. Tie môžu byť akokoľvek famózne, no tradičné domáce vtáčie mlieko je len jedno. Keď vyskúšate tento jednoduchý recept, už nikdy sa vám minulosť nebude zdať minulosťou.
2 balíčky želatíny (8 gramovej)
1 šálka mlieka
1 hrnček cukru
450 g kyslej smotany
450 g šľahačkovej smotany
olej, alebo maslo na vymastenie formy
5 PL kakaa
5 ČL cukru
1 balíček želatíny
5 PL mlieka
V malom hrnci rozmiešajte 2 balíčky želatíny a 1 šálku mlieka. Umiestnite na miernom ohni šľahajte pokým z mlieka nezačne stúpať para, potom ho ihneď odstráňte z tepla. Pozor! Mlieko nesmie začať vrieť. Hrniec odložte nabok a nechajte zmes chladnúť.
Sklenú formu, alebo pekáč s rozmermi cca 20×30 cm vymažte olejom. Zatiaľ si na stredných otáčkach dobre vymiešajte cukor, kyslú smotanu a šľahačku.
Za stáleho šľahania smotany s cukrom pridávajte pomaly zmes z teplého mlieka a želatíny. Keď sa obe zmesi dobre premiešajú ihneď ich vylejte do sklenej formy. Upravte povrch tak, aby bol rovnomerný, prikryte alobalom alebo fóliou a dajte chladiť.
Kým zmes chladne pripravte si glazúru. V malom hrnci si zmiešajte kakao, cukor a želatínu, zalejte vodou mliekom a šľahajte. Po vyšľahaní umiestnite na mierny oheň a priveďte do varu. Stále miešajte. Zmes by mala ostať konzistentná a hladká. Po odstavení nechajte aspoň hodinu chladnúť.
Po hodine nalejte čokoládovú glazúru na vtáčie mlieko a dajte opäť zachladiť, ideálne na noc. Podávame studené, môžeme dozdobiť ovocím, domácou šľahačkou, alebo bielkami vyšľahanými s cukrom.
A nezabudnite nám dať vedieť, či máte radi vtáčie mlieko aj vy a ako ho pripravujete. Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), justcoolidea.ru