Ak sa snažíte žiť zdravo a poctivo cvičíte, určite ste si pri svojom jedálničku odopreli klasické domáce jedlá našich mám a jednoznačne si zakazujete pizzu. Kto ale povedal, že si ju nemôžete dopriať? Stačí vedieť, ako ju pripraviť v zdravšom šate. Ak máte vášeň pre taliansku kuchyňu, potom je tento recept ako stvorený pre vás.
Zdravší šat znamená vymeniť klasickú múku za celozrnnú, prípadne strukovinovú. Kukuricu, kečup a ťažké syry nahraďte napríklad rukolou, zeleninou, čedarom, mozzarellou, syrom feta, sušenými paradajkami, špenátom, tekvicou, bazalkou, karfiolom, olivami…kombinácií je neúrekom a výber je len na vás. Ak si doprajete šunku alebo mäso, dbajte na kvalitu.
350 gramov celozrnnej múky
polovicu droždia
soľ
200 ml vody
šunku
čerstvé paradajky
sušené paradajky
rukolu
čedar
a ostatné suroviny, ktoré máte najradšej
Najskôr si zmiešame teplú vodu s droždím a vytvoríme kvások. Ten zmiešavame s múkou a soľou a vytvoríme si hutné cesto, ktoré necháme prikryté odpočívať aspoň polhodinu. Na pomúčenej doske si ho vyvaľkáme do tvaru kruhu alebo obdĺžnika. Okraje si môžeme potrieť olivovým olejom. Na pizzu naukladáme všetky suroviny, ktoré sme si vybrali a pizzu dáme piecť na 200 stupňov. Doba pečenia sa mení podľa typu rúry, ale zvyčajne jej stačí okolo 30 minút. Dobrú chuť.
Lucia M.