Ľahké nadýchané dezerty v skle s ovocím alebo čokoládou sa tešia v posledných rokoch veľkej obľube. Môžeme ich pripraviť ako pohostenie pre návštevu, ale zasýtia aj na raňajky či desiatu. Našľahaný krém, pena, alebo ak chcete – krásne znejúce slovo z francúzštiny – „mousse“ – je nenáročný na prípravu aj množstvo ingrediencií.
Jeho krémová konzistencia a sladká chuť vás prinúti zatvoriť oči a vychutnať si ho ešte intenzívnejšie. My sme si pre vás pripravili čokoládovo-kávový variant so silným espressom z Popradskej kávy Extra špeciál. Okrem lahodnej chuti nabije naše telo energiou. Pokiaľ chceme krém podávať aj deťom, použijeme bezkofeínovú kávu.
V hrnci krátko povaríme vodu s cukrom a vytvoríme sladký sirup.
Čokoládu nasekáme na drobné kúsky, zalejeme horúcim sladkým sirupom a za občasného miešania ju pomaly roztápame. Miešame, kým nemá hladkú konzistenciu.
V druhej miske si medzitým vyšľaháme šľahačku, do ktorej pridáme roztopenú čokoládu. Po krátkom šľahaní je pena krásne nadýchaná. Necháme odpočívať v chladničke.
Základom kávového krému je kvalitné espresso so silnou arómou. Pripravíme si ho pomocou kávovaru alebo uvaríme z Popradskej kávy Extra špeciál. Necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu.
V miske si vymiešame šľahačku, mascarpone a cukor. Na záver pridáme espresso a miešame, kým sa krém s kávou dokonale prepojí.
Krém a penu opatrne vrstvíme do sklenených pohárov. Ozdobíme karamelom a lieskovými orieškami. Krém môžeme podávať ihneď, ale najlepšie chutí odležaný zopár hodín v chladničke.
Ozdobiť a dochutiť si ho môžeme podľa vlastných zásob a fantázie. Spojenie čokolády, kávy a orieškov však nikdy nesklame. Výborne sa hodí pri posedení s priateľmi. Pokročilejší cukrári ich môžu prekvapiť aj pôsobivou Pavlovou tortou.