Máte doma domácu pekárničku ale minula sa vám špeciálna múka na prípravu chlebíku? Nevadí, zvládnete to aj bez nej. Stačí v pomere zmiešať aj iné múky, ktoré máte bežne doma. Nemusí to byť chlebová, pokojne použite špaldovú, viaczrnnú alebo aj netradičnú cícerovú alebo sójovú či hrachovú.
Na chlieb do domácej pekárne budeme potrebovať:
- 220 gramov hladkej múky
- 220 gramov špaldovej múky
- 100 gramov celozrnnej múky
- 350 ml vody
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 1/3 z kocky droždia (alebo aj prášok do pečiva/sušené droždie)
- slnečnicové semienka (asi 2 PL)
- tekvicové semienka (1 PL)
- sezam (1 PL)
Postup:
- S domácou pekárničkou je postup veľmi jednoduchý. Všetky suroviny vložíme do nádoby, nemusíme miešať a pekárničku zapneme. Zvolíme si režim, na ktorom bežne pečieme chlieb, napríklad klasik. Ak chceme pridávať aj semienka, pekárnička nás upozorní, kedy to máme spraviť.
- Počkáme, kým pekárnička chlebík upečie a potom ho vyberieme, no nevyberáme ho z nádoby. To spravíme až vtedy, keď chlebík trochu vychladne. Potom ho prekryjeme utierkou a už len nakrájame. Skladovať ho môžete upečení a vychladnutý aj v mrazničke. Dobrú chuť.
- TIP: Niekto pridáva aj za lyžicu bravčovej masti. Iný zase olivový olej a sušené paradajky s bylinkami. Suroviny pridávame podľa toho, aký chceme mať výsledok.
Lucia M.