Raw malinovo-orechová torta bez pečenia

Loading...
(0 / 5)

Verili by ste, že túto nádheru, z ktorej ihneď tečú slinky pripravíte bez akéhokoľvek vajíčka? Vlastne aj bez múky, bez cukru alebo bez mlieka. Nebudete musieť ani nič piecť a už vôbec nie variť. Absolútne jednoduchý recept, ktorý vám zaberie zopár minút a zvládnete ho ľavou zadnou, aj keď nemáte v kuchyni žiadne skúsenosti. Svieža lahôdka, ktorá sa podáva perfektne vychladená vám možno pripomenie zmrzlinu. No takú lahodnú ste ju ešte určite nejedli.

Vieme, že v poslednej dobe sa na nás z každej strany valia nápisy raw, bio, eko, vegan,… Na tom ale nie je nič zlé a táto torta bez pečenia vás prekvapí a zistíte, že chutný dezert si môžete pripraviť aj bez náročného postupu a zdĺhavého varenia. Excelentná torta, ku ktorej nepotrebujete klasické suroviny, akými sú vajcia, maslo, mlieko alebo múka. Skúste trochu experimentovať a stavte na originalitu. Túto chladenú pochúťku si ihneď zamilujete. U nás je dezertom číslo jeden!

Budeme potrebovať:

Na korpus

1/2 hrnčeka mandlí (nesolené) (môžete použiť aj vlašské alebo pekanové orechy)

1/2 hrnčeka datlí bez kôstok (ak máte možnosť výberu, vezmite tie najmäkšie)

1/4 čajovej lyžičky soli

Na krém

1 a 1/2 hrnčeka kešu orechov (nesolené)

2 citróny

1 vanilkový struk (použiť môžete aj vanilkový extrakt bez alkoholu)

1/3 hrnčeka (asi 70 g) roztopeného raw kokosového oleja

1/3 hrnčeka (asi 120 g) medu

1 hrnček čerstvých malín

Postup:

Základom je pripraviť si kešu orechy, čo je ideálne urobiť ešte noc pred prípravou samotnej torty. Dajte ich do misy s vodou a nechajte postáť do ďalšieho dňa. Ak nemáte toľko času, postačí im 5 hodín vo vode. Základ je, aby trochu nasiakli a zmäkli.

Ako prvé si pripravíme korpus, ktorý je základom torty a samozrejme nie je typický. Do mixéra vhodíme všetky mandle a datle, vďaka ktorým nepotrebujeme základ torty viac prisladzovať. Pridáme aj štipku soli a všetko mixujeme. Najlepšie je pomocou pulzného mixéra. Konzistenciu si môžete zvoliť podľa chuti, torta môže mať jemný základ ale pokiaľ máte radšej chrumkavé a väčšie kúsky orechov, pokojne vypnite mixovanie skôr. Keď vezmete medzi prsty malé množstvo zmesi, mala by byť dostatočne lepivá a nedrobiť sa po stlačení. Ak sa vám rozpadáva, ešte chvíľu mixujte. Pripravený orechovo-datlový základ následne dáme do pripravenej formy vystlanej fóliou alebo papierom na pečenie. Poriadne masu pozatláčajte a rovnomerne uhlaďte.

Teraz môžeme prejsť k príprave krému. Do mixéra si vhodíme kešu orechy, šťavu z dvoch citrónov a dužinu a semienka z vanilkového struku. K týmto ingredienciám pridajte aj med a kokosový olej, tie ale musíte najprv nechať roztopiť, môžete aj pri nízkej teplote. Po tom, čo dáme všetky ingrediencie do mixéra, necháme mixovať. Môže to trvať aj niekoľko minút, je potrebné vytvoriť jemnú a homogénnu hmotu bez hrudiek. Viac ako polovicu krému potom natrite na korpus, k zvyšku pridajte maliny a znova mixujte, kým nevytvoríte rovnako jemnú zmes. Všetko potom dajte do formy a pekne uhlaďte.

Tortu potom dajte do mrazničky (kde ju skladujte aj po odkrojení), kde má dobre stuhnúť a podávajte ju asi pol hodinu po vybratí. Chuťovo je veľmi jemná a podobná zmrzline. Ak by sa vám zle krájala, nahrejte si nôž v pohári s horúcou vodou.

Veríme, že vám bude táto chladená lahôdka chutiť.

zdroj: babskeveci.sk (Jana L)

 

Chutil ti tento recept?

komentárov

x