Kysnuté cesto a sladká pudingová plnka. Ak máte radi ku káve skôr pečivo a nechce sa vám pripravovať dezert s krémom alebo ovocím, pripravte si tieto chutné pudingáče. Pripravujú sa z kysnutého cesta, ktoré robievame doma pomerne často. Síce je s ním viac roboty, no výsledok určite stojí za to.
Na Pudingové rožky budeme potrebovať:
Cesto
- 1 kocka droždia
- 1 PL cukru
- 5 dcl mlieka
- 4 žĺtky
- 1 PL masla
- 1 vanilkový cukor
- 1 kg polohrubej múky
- 1 ČL soli
Pudingová plnka
- 2 vanilkové pudingy
- 6 PL cukru
- 1 liter mlieka
- žĺtka na potretie
Postup:
- V miske si najskôr pripravíme kvások. Zmiešame teplé mlieko, droždie a cukor a kvások necháme asi 20 minút postáť. Následne ho primiešame k ostatným surovinám na cesto a vymiesime kysnuté cesto. Necháme ho dobre vykysnúť pod utierkou.
- Medzitým si uvaríme puding tak, aby bol poriadne hustý. Ak sa nám zdá redší, pridáme 1 lyžicu múky. Necháme ho dobre vychladnúť.
- Kysnuté cesto vyvaľkáme a nakrájame ho na jednotlivé štvorčeky. Na jednej strane každého štvorčeka urobíme po celej šírke zárezy a do stredu dáme lyžicu pudingu. Zrolujeme a uložíme vedľa seba na plech s papierom na pečenie.
- Necháme ich ešte vykysnúť a pred pečením potrieme žĺtkom. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a rožteky pečieme asi 20-30 minút, kým nie sú na povrchu zlatohnedé. Posypeme ich práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Lucia M.