Vonku mrzne, je sychravo a vy ste rada, že môžete byť pred týmto nečasom schovaná v teple domova. K tejto zimnej atmosfére sa skvele hodí náš dnešný recept na lahodnú pórovo-zemiakovú krémovú polievku. Je pripravená rýchlo, nevyžaduje si veľa surovín a jej delikátna jemná chuť vás zaručene dostane. Nádherne rozvonia celý dom a zakaždým, keď ju pripravím, ostane len prázdny hrniec a spokojné tváre mojich blízkych.
4 póry (použijeme len bielu a svetlo-zelenú časť póru)
3 polievkové lyžice masla
3 strúčiky cesnaku
800 gramov zemiakov
1,5 litra zeleninového bujónu
2 bobkové listy
1 šálka smotany na varenie
1 vetvička čerstvého tymiánu
soľ
čierne korenie
Celá príprava je ozaj veľmi jednoduchá. Na začiatku si ale musíme pripraviť pór. Keďže sa medzi listy často dostane hlina, potrebujeme ho dôkladne očistiť. Na prípravu budeme potrebovať len biele a svetlo-zelené časti, vďaka ktorým je polievka lahodnejšia.
Tieto časti si pozdĺžne rozrežeme na polovice a poriadne umyjeme pod tečúcou vodou.
Teraz si v hrnci roztopíme maslo a pridáme nadrobno narezaný pór a cesnak. Smažíme na miernom plameni, aby zmäkli ale nezhnedli.
Po približne piatich minútach by to malo vyzerať asi takto.
Do hrnca pridáme zemiaky nakrájané na kocky, bobkové listy, soľ, čierne korenie a vetvičku tymiánu. Celú zmes zalejeme zeleninovým bujónom a prikryjeme pokrievkou. Necháme variť asi pätnásť minút alebo pokiaľ nebudú uvarené zemiaky.
Vyberieme tymián a bobkové listy a polievku mixujeme ponorným mixérom až pokiaľ je jemná a krémová.
Do polievky pridáme smotanu na varenie. Prilievame postupne, podľa chuti a polievku znova privedieme do varu. Ak je veľmi hustá, môžeme doliať bujón.
Polievka je hotová! Podávame ešte horúcu, ozdobenú smotanou, tymiánom alebo čerstvými bylinkami. Garantujem, že túto lahodnú chuť si zamilujete.
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), onceuponachef.com
Finálna podoba polievky môže mať mnoho obmien. Skúste ju ozdobiť nadrobno narezanou pažítkou, kôprom, opraženým pórom alebo cibuľkou. Veľmi chutná je aj posypaná opraženou slaninkou. Je len na vašej fantázii, čomu dáte prednosť.