Podľa názvu ju pozná každý, no len málokto ju pripravuje doma. Originálna talianska polievka si od svojho vzniku prešla už mnohými vylepšeniami, no my sme sa rozhodli staviť na istotu. Pozreli sme sa na to, ako ju pripravuje známy šéfkuchár Jamie Oliver a pridali sme nejaké tipy od našich mám, kamarátok a žien, ktoré ju doma často pripravujú. Vznikol tak originálny recept, na ktorom si pochutí celá rodina. Vynikajúca zelenina, veľa vitamínov, jednoducho všetko, čo na tanieri chcete.
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľu
2 väčšie mrkvy
1 cuketa
1 menší pór
1 väčší zemiak
slaninku asi 200 gramov
paradajkový pretlak
koreniny ako oregano, tymian, bobkový list, sušená bazalka
1 liter vývaru (alebo bujónu, prípadne čistej vody)
100 gramov cestovín
2 konzervy lúpaných paradajok
parmezán
olej
soľ a korenie
Všetku zeleninu si očistíme a nakrájame na malé kúsky. Vo veľkom hrnci si na oleji speníme slaninku spolu s cibuľou. Pridáme zemiaky, mrkvu, cuketu, pór a pretlačený cesnak. Všetko spolu restujeme asi dve minúty. Následne zeleninu zalejeme vývarom, vodou alebo bujónom. Chvíľu povaríme. Následne pridávame lúpané paradajky a paradajkový pretlak spolu so všetkými voňavými koreninami, ktoré doma máme. Pod pokrievkou Minestrone varíme asi 30 minút tak, aby nám všetka zelenina dobre zmäkla. Na záver pridávame cestoviny, ktoré v polievke varíme, kým nie sú al dente, teda asi 9-10 minút. Ak je potrebné, dochutíme soľou a korením. Podávame spolu s lyžicou kyslej smotany a polievku môžeme posypať parmezánom. Dobrú chuť.
Lucia M.